ΚΟΣΜΟΣ

Προδομένοι από την «πριγκίπισσα του λαού» πάνε στις κάλπες οι Νοτιοκορεάτες

Προδομένοι από την «πριγκίπισσα του λαού» πάνε στις κάλπες οι Νοτιοκορεάτες
Kim Yong-tae/Yonhap via REUTERS

Στις κάλπες προσέρχονται την Τρίτη οι Νοτιοκορεάτες, προκειμένου να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, που έμεινε «ακέφαλη» μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην καθαίρεση της Παρκ Γκουν-χιέ από την προεδρία, απόφαση που συνοδεύτηκε από βίαιες κι αιματηρές διαδηλώσεις.

Οι εκλογές διεξάγονται σε κλίμα αβεβαιότητας, αφενός γιατί το σκάνδαλο διαφθοράς έπληξε την πολιτική αξιοπιστία της χώρας κι αφετέρου γιατί οι σχέσεις με τη γειτονική Βόρεια Κορέα βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

park

Οι κάλπες στήθηκαν πρόωρα στη Νότια Κορέα, μετά την αποπομπή της πρώτης γυναίκας προέδρου της χώρας, λόγω της εμπλοκής της στο σκάνδαλο διαφθοράς, με τους ψηφοφόρους να δηλώνουν απογοητευμένοι και «προδομένοι» από την «πριγκίπισσα του λαού», όπως συνήθισαν να αποκαλούν την Παρκ Γκουν-χιέ, η οποία πλέον βρίσκεται στη φυλακή.


Η Παρκ Γκουν-χιέ, που από το προεδρικό Μέγαρο της Σεούλ βρέθηκε στη φυλακή/Πηγή: REUTERS/Jeon Heon-Kyun/Pool

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Νοτιοκορεάτες με την ψήφο τους θα «τιμωρήσουν» το κόμμα της Παρκ, στρεφόμενοι –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις-προς το Δημοκρατικό Κόμμα του Μουν Τζάε-ιν, που έχασε τις εκλογές του 2012 από την αποπεμφθείσα πρόεδρο, η οποία, αν και έχει αρνηθεί την εμπλοκή της στο σκάνδαλο, αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας.

Οι δύο κυριότεροι αντίπαλοι του Μουν Τζάε-ιν στην σημερινή ψηφοφορία είναι ο κεντρώος Αν Τσεόλ-σου και ο συντηρητικός Χονγκ Γιούν-πιο.

Πάνω από 11 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 26% του εκλογικού σώματος, έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους καθήκον, προσερχόμενοι από νωρίς το πρωί στις κάλπες, με τους περισσότερους να σημειώνουν ως κυριότερα ζητήματα τη δεδομένη στιγμή την ανεργία, την ανάπτυξη, τη διαφθορά, αλλά και τις σχέσεις με τον βόρειο γείτονά τους.

2017 05 09T043601Z 318613366 RC1C59829230 RTRMADP 3 SOUTHKOREA ELECTION


Οι Νοτιοκορεάτες σπεύδουν από νωρίς στις κάλπες/Πηγή:REUTERS/Kim Hongji

Μάλιστα ο νέος πρόεδρος, από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, θα κληθεί να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας, που δείχνει το τελευταίο διάστημα να «παίζει με τη φωτιά», απειλώντας με πυρηνικές δοκιμές και δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει υπόσχεση ότι θα σταματήσει τα πυρηνικά σχέδια της Πιονγκγιάνγκ, χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.

2017 04 17T024056Z 106914429 RC1D7F159820 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA PENCE DMZ


Η Νότια Κορέα παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα, μετά τις απειλές της Βόρειας Κορέας/Πηγή:REUTERS/Kim Hong-Ji

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη στείλει στην Κορεατική χερσόνησο πολεμικά πλοία και υποβρύχια, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης, ενώ πιέζει και σε διπλωματικό επίπεδο τον Κιμ Γιόνγκ Ουν να εγκαταλείψει τα σχέδιά του, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει αποφέρει καρπούς, δεδομένου ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας συνεχίζει την εχθρική ρητορική του.

Κι ενώ στο πρόσωπο της Παρκ ο Τραμπ φαινόταν πως είχε βρει έναν σύμμαχο στην προσπάθειά του να βάλει όρια στο καθεστώς της Πιόνγκγιάνγκ, άγνωστη είναι η στάση που θα κρατήσει ο Μουν Τζάε-ιν, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι ο επικρατέστερος για τη νίκη στις σημερινές εκλογές.

2017 05 09T000021Z 635300323 RC1981ABA8F0 RTRMADP 3 SOUTHKOREA ELECTION


Ο Μουν Τζάε-ιν με την σύζυγό του, μετά την άσκηση του εκλογικού τους καθήκοντος/Πηγή: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Υπενθυμίζεται ότι ο Μουν ήταν ιδιαίτερα ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής προσπάθειας για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, που είχε αναπτυχθεί την δεκαετία 1998-2008, περίοδο κατά την οποία εκτελούσε χρέη προσωπάρχη του τότε προέδρου Ρο Μου-χιον.

South Korea votes to choose replacement for impeached Park, By Joshua Berlinger, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ