ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μάικ Πενς διαβεβαιώνει πως η απόλυση Κόμεϊ δεν έχει σχέση με τη Ρωσία

Ο Μάικ Πενς διαβεβαιώνει πως η απόλυση Κόμεϊ δεν έχει σχέση με τη Ρωσία
REUTERS/Joshua Roberts

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς αναφέρθηκε στην «ηχηρή καρατόμηση» του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, κάνοντας λόγο για απόφαση που δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με την Ρωσία, την ώρα μάλιστα που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και έχει συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρεξ Τίλερσον.

Η απόλυση του Κόμεϊ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και πολλά ήταν τα «απόνερα» που δημιούργησε, λόγω και της έρευνας που διεξήγαγε για πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος, σε δήλωσή του, τόνισε πως ο Κόμεϊ απομακρύνθηκε από την θέση του για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα όργανα της τάξης και όχι λόγω της έρευνας του.

«Δεν έγινε γι’ αυτό», είπε ο Πενς σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο, όταν ρωτήθηκε εάν η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε σχέση με την έρευνα για τη Ρωσία.

«Ο πρόεδρος έκανε μια δυνατή και αρχηγική κίνηση για να βάλει σε πρώτο πλάνο την ασφάλεια των Αμερικανών».

2017 05 10T152800Z 855529475 RC132318DBF0 RTRMADP 3 USA TRUMP COMEY

(REUTERS/Joshua Roberts)

«Θα φέρω κάποιον καλύτερο», λέει ο Τραμπ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τραμπ είχε υπεραμυνθεί της απόφασής του να απολύσει τον Τζέιμς Κόμεϊ από την ηγεσία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, μεσούσης της έρευνας για τον πιθανό ρωσικό «δάκτυλο» στις εκλογές.

«Ο Κόμεϊ έχασε την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων στη Ουάσινγκτον, Ρεπουμπλικάνων όπως και Δημοκρατικών. Όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, θα με ευγνωμονούν», έγραψε ο Τραμπ σε μια σειρά καταχωρίσεων στο Twitter.

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Η ρωσική πλευρά αναφερόμενη στην «ηχηρή» απόλυση Κόμεϊ εξέφρασε την ελπίδα της να μην διαταραχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Η απόλυση του επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είναι «μια εσωτερική υπόθεση» των ΗΠΑ, δήλωσε το Κρεμλίνο προσθέτοντας πως «ελπίζει ότι (η απόλυση αυτή) δεν θα έχει καμιά επίδραση» στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Είναι μια απολύτως εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ, μια κυρίαρχη απόφαση του αμερικανού προέδρου, η οποία δεν έχει απολύτως καμιά σχέση και θα πρέπει να έχει σχέση με τη Ρωσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

2017 05 09T225239Z 2076623140 RC15C415F690 RTRMADP 3 USA TRUMP COMEY

(REUTERS/Jim Lo Scalzo/Pool)

Από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και έχει συναντηθεί τόσο με τον ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, όσο και με τον ίδιο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έκανε μια, σαφώς ειρωνική, δήλωση επί του θέματος.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για την απόλυση είπε: «Απολύθηκε; Κάνετε πλάκα. Κάνετε πλάκα».

2017 05 10T153732Z 1669429377 RC15406110D0 RTRMADP 3 USA RUSSIA

(Η έλευση του Λαβρόφ στον Λευκό Οίκο/REUTERS/Jonathan Ernst)

Η απόλυση Κόμεϊ θα καθυστερήσει την έρευνα για την Ρωσία

Η απόλυση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ θα μπορούσε να καθυστερήσει προσωρινά την έρευνα της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας που έχει στο επίκεντρο τις υποψίες ότι η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπερ δήλωσε πως ελπίζει η συνεργασία με τον προσωρινό διευθυντή του FBI Άντριου ΜακΚέιμπ να είναι το ίδιο επαρκής, ωστόσο «το να μην έχουμε πρόσβαση σε έγγραφα και προσωπικό θα ήταν επιβλαβές για την έρευνά μας. Δεν θα... μας απέτρεπε από το να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, ωστόσο ενδεχομένως θα μας καθυστερούσε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ