ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση των εμπορικών συναλλαγών Κίνας- αφρικανικών χωρών

Αύξηση των εμπορικών συναλλαγών Κίνας- αφρικανικών χωρών
REUTERS/Aly Song/File Photo

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας με αφρικανικές χώρες εκτινάχθηκαν 16.8% φτάνοντας στα 38,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου αυτό αποτελεί αποτέλεσμα των καλών οικονομικών σχέσεων των δύο πλευρών, οι οποίες αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.

Ήταν το πρώτο τρίμηνο στο διμερές εμπόριο Κίνας - Αφρικής από το 2015, που καταγράφηκε αύξηση, με τις κινεζικές εισαγωγές από την Αφρική να εκτινάσσονται 46% στα 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. Οι κινεζικές εξαγωγές στην Αφρική μειώθηκαν 1% στα 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά από μείωση 18% στο αντίστοιχο διάστημα του 2016, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο εκπρόσωπος απέδωσε την αύξηση του εμπορίου στην υλοποίηση 10 μεγάλων σινο-αφρικανικών προγραμμάτων συνεργασίας. Στο πρώτο τρίμηνο του 2017, κινεζικές επιχειρήσεις έκαναν άμεσες επενδύσεις άνω των 750 εκατομμυρίων δολαρίων σε αφρικανικές χώρες, ποσό αυξημένο κατά 64% σε ετήσια βάση. Το διμερές εμπόριο Κίνας - Αφρικής ανήλθε σε 149,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ