ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ένας 22χρονος «φρέναρε», κατά λάθος, την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση

Πώς ένας 22χρονος «φρέναρε», κατά λάθος, την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση
REUTERS/Kacper Pempel

Ένας νεαρός Βρετανός αναδείχθηκε σε «ήρωα» της ημέρας όταν κατάφερε – εν αγνοία του – να σταματήσει την τεράστια κυβερνοεπίθεση που «χτύπησε» σχεδόν 100 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η κυβερνοεπίθεση ξεκίνησε από το σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις ντόμινο, συμπαρασύροντας πολλές χώρες.

Λόγω της επίθεσης, στη Μεγάλη Βρετανία τα νοσοκομεία δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημά τους, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινογραφίες και εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο Βρετανός χρήστης του twitter, MalwareTechBlog, παραδέχθηκε μέσω του προφίλ του πως, καταλάθος, κατάφερε να σταματήσει το κακόβουλο λογισμικό. Ξοδεύοντας 10.69 δολάρια δημιούργησε ένα domain name – καινούργιο όνομα ιστοτόπου – όπου και περιόρισε το λογισμικό που επηρέασε 75.000 – 100.000 συστήματα.

Ο 22χρονος Βρετανός, σύμφωνα με τον Guardian, με την βοήθεια του Ντάριεν Χας της εταιρείας ασφάλειας Proofpoint κατάφερε να εντοπίσει τον «διακόπτη έκτακτης ανάγκης» που είχαν δημιουργήσει οι χάκερ - σε περίπτωση που ήθελαν να σταματήσουν την επίθεση - και μείωσε δραστικά την εξάπλωση του κακόβουλου λογισμικού.

«Κέρδισαν το βραβείο του ήρωα της ημέρα τυχαία», είπε ο Ράιαν Κάλεμπερ της Proofpoint. «Δεν κατάλαβαν πόσο μείωσαν την ταχύτητα εξάπλωσης του κακόβουλου λογισμικού».

Μέχρι ο 22χρονος και ο Χας να δημιουργήσουν το domain name ήταν αργά για την Ευρώπη και την Ασία, καθώς πολλές επιχειρήσεις είχαν ήδη «μολυνθεί». Αλλά έδωσαν την ευκαιρία στους Αμερικανούς να προσαρμόσουν τους υπολογιστές τους, ώστε να μην επηρεαστούν από το «χτύπημα» των χάκερ.

«Ομολογώ πως δεν ήξερα αν το domain θα σταματούσε το κακόβουλο λογισμικό μέχρι που το έφτιαξα, άρα ήταν τυχαίο», εξομολογήθηκε μέσω twitter o MalwareTechBlog, κι αστειευόμενος μάλιστα, τόνισε ότι μπορεί να βάλει αυτή του την ικανότητα – το να σταματά τυχαία κυβερνοεπιθέσεις – στο βιογραφικό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ