ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές ο Γ. Λιλλήκας

Κύπρος: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές ο Γ. Λιλλήκας
ΑΠΕ

Την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2018 εξήγγειλε επίσημα σήμερα ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Κάλεσε τους πολίτες «να ολοκληρώσουν το ταξίδι, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια» και το οποίο, όπως είπε, «έφτασε τότε πολύ κοντά στον στόχο». Στις προεδρικές του 2013 ο κ. Λιλλήκας συγκέντρωσε με τη στήριξη ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ και άλλων μικρότερων δυνάμεων περίπου 23,5% και έμεινε εκτός δεύτερου γύρου, στον οποίο πέρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Κώστας Μαλάς.

«Η πολιτική του απερχόμενου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη χρεοκόπησε και η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων και εξευμενισμού της Τουρκίας, αντί να κάμψει την Τουρκική αδιαλλαξία, την εξέθρεψε», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε ανησυχία για τη διχόνοια σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και πρόσθεσε ότι θα αγωνιστεί για την ενότητα με τη βοήθεια των ιδίων των πολιτών. Η Κύπρος, είπε, χρειάζεται, παράλληλα ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί όλους τους παραγωγικούς τομείς. Χρειάζεται, πρόσθεσε, «πρόεδρο ανάπτυξης και όχι ηγέτη κρίσης».

Σε αναμονή το ΑΚΕΛ

Στο μεταξύ, ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί, στις 17 του μηνός. Σε δηλώσεις στη Λεμεσό ο κ. Κυπριανού είπε ότι από τη συνάντηση αυτή θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα συνεχιστεί η προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό ή κατά πόσο θα υπάρξει διακοπή ή θα ληφθεί οποιαδήποτε άλλη απόφαση.

Αν, σημείωσε, δεν καταφέρουμε να υπάρξει πρόοδος και να προχωρήσει αυτή η ζητήματα θα είναι διαδικασία, τα πράγματα θα μεταφερθούν μετά τις προεδρικές εκλογές και τότε τα εξαιρετικά δύσκολα.

Είναι, τόνισε, «ήδη δύσκολα τα δεδομένα, και θα γίνουν πολύ δυσκολότερα στη συνέχεια».

Σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές ο Άντρος Κυπριανού κατηγόρησε το Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του», σημειώνοντας ότι αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες στο Κυπριακό.

Για τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, είπε, ότι οι επιλογές είναι πολλές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας ο οποίος είναι επικρατέστερος.

Θέλουμε, τόνισε, «να δώσουμε ξανά προοπτική και ελπίδα στη χώρα μας και στο λαό μας, και θεωρούμε ότι αυτά δεν μπορούν να δοθούν ούτε με την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη, ούτε με την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου».

Ερωτηθείς, για την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, απάντησε ότι «ούτε αυτή μπορεί να δώσει προοπτική και ελπίδα».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ομιλία του έκανε έκκληση για ενότητα και δήλωσε πως «όταν δέχεσαι απειλές και βρίσκεσαι ακόμα στον διάλογο των διαπραγματεύσεων, αντί των παραινέσεων για εξάντληση των περιθωρίων, καλό είναι να σταθούμε όλοι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές».

Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε πως, εάν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες, «είναι γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά επέδειξε τόλμη και αποφασιστικότητα, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, με την προσδοκία ότι ανάλογη θα ήταν και η δική τους ανταπόκριση».

Όταν όμως, πρόσθεσε, διαπιστώνεται ότι, αντί της καλής θελήσεως, παρατηρείται σκλήρυνση των θέσεων, «διερωτώμαι, γιατί κατηγορούμαι ότι φέρω εξίσου την ευθύνη σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών».

Πρέπει, συνέχισε, να γίνει κατανοητό από όλους ότι η επιδιωκόμενη προοπτική είναι να δημιουργήσουμε ένα κράτος που να μπορεί να λειτουργεί, που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, που να μπορεί να σταθεί σαν ευρωπαϊκό κράτος κι όχι ένα κράτος που θα είναι παρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα τον διάλογο, αλλά γνωρίζει, όπως είπε, «και ποιες είναι οι γραμμές, μέχρι πού μπορεί να υποχωρήσει, αλλά και τι δεν μπορεί να αποδεχθεί, αν είναι να επιτευχθεί λύση, η οποία να είναι αποδεκτή και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ