ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ένας από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους της Βρετανίας

Πέθανε ένας από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους της Βρετανίας
GETTY IMAGES/ ideal image/ Keystone / Staff

Ο διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος Ίαν Μπρέιντι (Ian Brady), ο οποίος βασάνισε και σκότωσε πέντε παιδιά σε εγκλήματα που συγκλόνισαν τη Βρετανία τη δεκαετία του ‘60, πέθανε σε ηλικία 79 ετών.

Ο Μπρέιντι πέθανε στην ψυχιατρική μονάδα του νοσοκομείου Ashworth, στο Merseyside, όπου κρατείτο από το 1985. Έπασχε το τελευταίο διάστημα από μια ασθένεια των πνευμόνων και βρισκόταν υπό αναπνευστική υποστήριξη.

Ο Μπρέιντι και η τότε φιλενάδα του Μίρα Χίντλει (Myra Hindley) κακοποίησαν σεξουαλικά και δολοφόνησαν πέντε παιδιά το διάστημα μεταξύ 1963 και 1965. Τέσσερα από τα πτώματα τα έθαψαν στην περιοχή Saddleworth Moor, όπου και βρέθηκαν. Ωστόσο, το πτώμα του πέμπτου θύματος δεν βρέθηκε ποτέ, αφού ο Μπρέιντι αρνήθηκε να αποκαλύψει που είναι θαμμένο.

Η μητέρα του πέμπτου θύματος, του 12χρονου Κιθ Μπένετ, πέθανε από καρκίνο το 2012, μην έχοντας μάθει ποτέ την αλήθεια για το τι συνέβη στο γιο της. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της προς τον Μπρέιντι να αποκαλύψει το σημείο ταφής για να ηρεμήσει, καθώς της απόμενε λίγος χρόνος, εκείνος δεν το έκανε ποτέ, παίρνοντας το μυστικό στον τάφο του.

Ο Μπρέιντι και η Χίνλτει καταδικάστηκαν για τρεις δολοφονίες το 1966 και λεπτομέρειες για τις δολοφονίες των δύο άλλων θυμάτων εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ’80. Η Χίνλτει πέθανε στη φυλακή το 2002 από ανακοπή.

Ο Μπρέιντι μεταφέρθηκε στην ψυχιατρική κλινική υψίστης ασφαλείας το 1985, καθώς διαγνώστηκε ως ψυχοπαθής. Ο ίδιος έλεγε ότι ήθελε να πεθάνει και επιχείρησε να κάνει απεργία πείνας, ωστόσο τον τάιζαν με το ζόρι.

Το 2013 επιχείρησε να τον μεταφέρουν σε μία φυλακή της Σκωτίας, προκειμένου να μην τον ταΐζουν «και να έχει τον έλεγχο του τρόπου και της στιγμής του θανάτου του», χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Παρουσίασε από μικρός παραβατική συμπεριφορά, ενώ στην ηλικία των 18 άρχισε να αναπτύσσει ένα νοσηρό ενδιαφέρον για τον ναζισμό, τον σαδισμό και τις σεξουαλικές διαστροφές

Δεν έδειξε ποτέ να μετανοεί για κάποιο από τα ειδεχθή εγκλήματά του, ενώ σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνώριζαν, του άρεσε ιδιαίτερα να περιπαίζει τις αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ