ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντ. Τραμπ ζήτησε από τον Κόμεϊ να σταματήσει την έρευνα κατά του Μάικλ Φλιν

Ο Ντ. Τραμπ ζήτησε από τον Κόμεϊ να σταματήσει την έρευνα κατά του Μάικλ Φλιν
REUTERS/Jim Lo Scalzo/Pool/Carlos Barria/Gary Cameron

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ να σταματήσει την έρευνα που ήταν σε εξέλιξη για τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν και τις επαφές του με την Ρωσία. Σε υπόμνημά του, ο απολυθείς πλέον Κόμεϊ, είχε καταγράψει αυτολεξεί το «πρωτότυπο» αίτημα του προέδρου, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του CNNi.

«Ελπίζω να το αφήσεις να περάσει», έγραψε ο Κόμεϊ στην αναφορά του αποτυπώνοντας τα λόγια που άκουσε από τον Τραμπ. Η συνάντηση έγινε στο Οβάλ Γραφείο με την συμμετοχή του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον Κόμεϊ, που έχει δει το υπόμνημά του. Μετά τις σχετικές συζητήσεις και ενημερώσεις, ο πρόεδρος ζήτησε από τον Πενς και τον Σέσιονς να αποχωρήσουν από τον χώρο.

«Ελπίζω να τα παρατήσεις»

«Ελπίζω να δεις καθαρά τα πράγματα και να αφήσεις αυτή την υπόθεση, να αφήσεις τον Φλιν να γλιτώσει. Είναι καλός άνθρωπος. Ελπίζω να μπορέσεις να παρατήσεις αυτό το θέμα», είπε ο πρόεδρος, σύμφωνα με το «φλέγον» υπόμνημα.

Ακόμη, είπε στον Κόμεϊ πως ο Φλιν, που απομακρύνθηκε διότι είπε ψέματα στον αντιπρόεδρο Πενς για τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τον ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσιλακ πριν την ορκωμοσία του Τραμπ, δεν είχε κάνει τίποτα.

Ο Κόμεϊ ανησύχησε πως ο πρόεδρος ήθελε να «σταματήσει την έρευνα», είπε η πηγή στο CNNi. «Έγραψε μια σειρά από αναφορές. Πολλές, αν όχι όλες, είχαν να κάνουν με τις επαφές του με τον Τραμπ και ιδιαιτέρως με εκείνες (τις επαφές) που τον έκαναν να νιώσει άβολα».

Η πηγή δεν γνώριζε πόσες ακριβώς ήταν οι αναφορές του Κόμεϊ, αλλά σίγουρα ο πρώην διευθυντής του FBI – σύμφωνα με την πηγή – ελπίζει οι απειλές του Τραμπ περί «κασετών» από τις συνομιλίες τους να είναι αληθινές.

«Θα ήθελε πάρα πολύ να τις έχει», είπε η πηγή. «Ένας από τους λόγους που έγραφε τα υπομνήματά είναι πως δεν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί – αλλά οι κασέτες» θα βοηθούσαν.

Τι απαντά ο Λευκός Οίκος

Πηγή του Λευκού Οίκου τόνισε πως «δεν υπήρξε συζήτηση τέτοιας φύσεως».

«Παρότι ο πρόεδρος έχει εκφράσει πολλάκις την γνώμη πως ο Φλιν είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος που υπηρέτησε και προστάτευσε την πατρίδα μας, ο πρόεδρος δεν ζήτησε ποτέ από τον κ. Κόμεϊ ή οποιονδήποτε άλλο να σταματήσει την έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για τον Φλιν», είπε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σε δήλωσή του.

2017 05 15T154659Z 1597035510 HP1ED5F17UA7P RTRMADP 3 USA TRUMP POLICE

«Ο πρόεδρος σέβεται απολύτως τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις έρευνες τους. Αυτή δεν είναι ούτε έγκυρη ούτε αληθής απόδοση της συζήτησης μεταξύ του προέδρου και του κ. Κόμεϊ».

(O πρόεδρος Τραμπ, ο αντιπρόεδρος Πενς και ο υπ. Δικαιοσύνης Σέσιονς/REUTERS/Kevin Lamarque)

Παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί

Οι νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Δημοκρατικών που καταγγέλλουν τον πρόεδρο Τραμπ για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης.

Ο αναλυτής του CNNi, Τζέφρι Τόμπιν συνοψίζοντας την σημασία της κρίσης είπε: «Τρεις λέξεις: παρεμπόδιση της δικαιοσύνης».

«Το να λες στον διευθυντή του FBI να σταματήσει την έρευνα για σημαντικό σύμβουλο σου και δραστηριότητες του κατά την διάρκεια της προεκλογικής σου εκστρατείας, αν αληθεύει, είναι παρεμπόδιση της δικαιοσύνης».

2017 05 10T183802Z 51084545 RC115451B500 RTRMADP 3 USA TRUMP COMEY RALLY

(O Τζέιμς Κόμεϊ/REUTERS/Carlos Barria)

«Ο Ρίτσαρντ Νίξον παραπέμφθηκε το 1974 γιατί είπε στο FBI να σταματήσει την έρευνα για την καμπάνια του. Αυτό ήταν το σκάνδαλο Watergate», προσέθεσε ο Τόμπιν.

«Αν ο Κόμεϊ λέει την αλήθεια, δεν ξέρω πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει αυτό το σχόλιο σαν οτιδήποτε άλλο από παρεμπόδιση της δικαιοσύνης».

Memo: Trump asked Comey to end Flynn investigation

By Pamela Brown, Jake Tapper and Stephen Collinson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ