ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος στελεχών αντιπολιτευόμενης εφημερίδας

Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος στελεχών αντιπολιτευόμενης εφημερίδας
Φωτογραφία Αρχείου Olcay Duzgun/Dogan News Agency/via REUTERS

Συνεχίζονται οι διώξεις στην Τουρκία κατά των ΜΜΕ. Νέο «θύμα» είναι η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu, με τις Αρχές της χώρας να έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του ιδιοκτήτη της και άλλων υπευθύνων.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Μπουράκ Ακμπάι και άλλα τρία πρόσωπα που εργάζονται για την Sozcu, μεταξύ των οποίων η Μεντιχά Ολγκούν που είναι υπεύθυνη για τον ιστότοπο της εφημερίδας αυτής είναι τα πρόσωπα που κινδυνεύουν με σύλληψη.

Κατηγορούνται ότι έχουν σχέσεις με το κίνημα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ. Η Άγκυρα συνεχίζει να τον κατηγορεί ως τον «εγκέφαλο» πίσω από την αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Η Μεντιχά Ολγκούν συνελήφθη, ενώ ο Μπουράκ Ακμπάι δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τουρκικό έδαφος, πρόσθεσε το Ανατολή.

Ο Γκοκμέν Ουλού, ένας δημοσιογράφος, και ο Γιοντσά Καλελί, ένα οικονομικό στέλεχος, είναι οι δύο άλλοι εργαζόμενοι της Sozcu σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, διευκρίνισε το CNN Turk.

Οι τέσσερις κατηγορούνται ότι «διέπραξαν εγκλήματα στο όνομα μιας ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» -μια αναφορά στο κίνημα του Γκιουλέν, συνέχισε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε πως οι κατηγορίες σε βάρος των τεσσάρων υπόπτων περιλαμβάνουν σχεδιασμό «της δολοφονίας του Προέδρου» και «ένοπλης εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο δικηγόρος της εφημερίδας Ισμαήλ Γιλμάζ διέψευσε πάντως ότι εκδόθηκαν τέτοια εντάλματα σύλληψης εξηγώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Dogan πως τα εντάλματα που έχουν εκδοθεί αφορούν κατάσχεση των περιουσιών τους.

Η Sozcu, το όνομα της οποίας σημαίνει «εκπρόσωπος», πολύ επικριτική έναντι της κυβέρνησης και ανυποχώρητη υποστηρίκτρια του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, είναι μία από τις δημοφιλέστερες εφημερίδες της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ