ΚΟΣΜΟΣ

Ν.Κορέα: H Πιονγκγιάνγκ ενισχύει την αξιοπιστία της στην πυραυλική τεχνολογία

Ν.Κορέα: H Πιονγκγιάνγκ ενισχύει την αξιοπιστία της στην πυραυλική τεχνολογία
Φωτογραφία Αρχείου KCNA/Handout via Reuters/

Η τελευταία πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, το πρωί της Κυριακής, φαίνεται πως της προσέφερε «ουσιαστικές πληροφορίες» σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας της, σύμφωνα με αξιωματούχο της Νότιας Κορέας.

Ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού μεικτού επιτελείου στη Σεούλ, τόνισε πως «οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει συγκεντρώσει ουσιαστικές πληροφορίες, ενισχύοντας την αξιοπιστία της, στην πυραυλική τεχνολογία».

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι μια πιο ουσιαστική ανάλυση των στοιχείων είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η Βόρεια Κορέα έχει κατορθώσει να αξιοποιήσει την τεχνολογία επαναφοράς πυραυλικών κεφαλών στην γήινη ατμόσφαιρα, όπως ισχυρίζεται η Πιονγιάνγκ.

Κινήσεις για ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι θα εξετάσει με ευελιξία ζητήματα ουσιαστικής σημασίας για τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, όπως, το ζήτημα των πολιτικών ανταλλαγών, επιδεικνύοντας διάθεση ενός πνεύματος διαλόγου με την Πιονγιάνγκ.

Ο υπουργός Ενοποίησης, Λι Ντακ-χαένγκ δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης ότι ζωτικά θέματα διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών ανταλλαγών, θα επανεξεταστούν με ευελιξία, εντός του πλαισίου των κυρώσεων που εφαρμόζει η διεθνής κοινότητας κατά της Βόρειας Κορέας.

Ο Λι τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων δεν είναι επιθυμητή, στο πλαίσιο επίτευξης της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ο πρόεδρος Μουν Τζέι-ιν αναμένεται να κινηθεί με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων την Βόρεια Κορέα μέσω των επενδύσεων και του εμπορίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ