ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γκάμπριελ ξεφεύγει από την «γραμμή» Σόιμπλε και ζητά λύση για το ελληνικό χρέος

Ο Γκάμπριελ ξεφεύγει από την «γραμμή» Σόιμπλε και ζητά λύση για το ελληνικό χρέος
REUTERS/Tiksa Negeri

Συγκεκριμένη δέσμευση της ευρωζώνης ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα απαίτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ξεφεύγοντας από την «σκληρή» γραμμή του υπουργού Οικονομικών της χώρας του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν την αποδέσμευση της δόσης 7,5 δις ευρώ του δανείου στην Ελλάδα, καθώς η Ελλάδα ψήφισε την περασμένη εβδομάδα περικοπές συντάξεων και άνοδο φόρων που ζητούν οι διεθνείς δανειστές της.

Οι δανειστές, έχουν επίσης συμφωνήσει κατ' αρχήν για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά όχι στις λεπτομέρειες.

«Στην Ελλάδα έχει γίνει η υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», είπε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

«Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας», τόνισε, προσθέτοντας, «αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης».

Ο Σόιμπλε, που γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τους Έλληνες, έχει υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση τα τελευταία χρόνια και επιμένει ότι όποια αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να γίνει μόνο όταν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νιώθει απροθυμία να συμπεριληφθεί στο τρέχον πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, ισχυριζόμενο ότι θέλει διαβεβαιώσεις πως το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Ο Γκάμπριελ, του οποίου το κόμμα - Σοσιαδημοκράτες - προσπαθεί απελπισμένα να κλείσει την διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων από τους συντηρητικούς της καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, τέσσερις μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, είπε ότι «η πολιτική πολιορκία πρέπει να αρθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ