ΚΟΣΜΟΣ

Κατεδαφίστηκε το κέντρο Ρέινα όπου οι τζιχαντιστές σκότωσαν 39 άτομα (pics)

Κατεδαφίστηκε το κέντρο Ρέινα όπου οι τζιχαντιστές σκότωσαν 39 άτομα (pics)
REUTERS/Huseyin Aldemir

Το νυχτερινό κέντρο Ρέινα της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο σημειώθηκε η τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, στοιχίζοντας της ζωή σε 39 ανθρώπους, κατεδαφίστηκε τη Δευτέρα κατόπιν εντολής των δημοτικών αρχών λόγω παραβάσεων των πολεοδομικών κανονισμών.

Ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα νυχτερινά κέντρα της πόλης και προσέλκυε πολλούς νέους, ιδίως εύπορων οικογενειών, διασημότητες αλλά και τουρίστες. Το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, ενώ οι θαμώνες γιόρταζαν τον ερχομό του νέου έτους, ο Ουζμπέκος Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 39 ανθρώπους. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η εντολή κατεδάφισης δόθηκε επειδή τμήματα του κτιρίου, παραβίαζαν τους πολεοδομικούς κανονισμούς.

Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε δηλώσεις εργαζομένων στη Ρέινα που είπαν ότι αγνοούσαν την απόφαση των αρχών και ότι είδαν το κτίριο να έχει μετατραπεί σε ερείπια, όταν έφτασαν το πρωί για να πιάσουν δουλειά. Σύμφωνα με το Reuters, μόνο το τμήμα της εισόδου του κλαμπ παρέμεινε ανέπαφο.

Το νυχτερινό κέντρο βρισκόταν πάνω στον Βόσπορο, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης και ήταν προσβάσιμο και μέσω θαλάσσης. Λειτουργούσε από το 2002 και με το πέρασμα των χρόνων είχε γίνει στέκι διάσημων ποδοσφαιριστών, αλλά και πολλών σταρ τουρκικών τηλεοπτικών σειρών, σύμφωνα με το Reuters.

Παρέμενε κλειστό από τις αρχές του χρόνου και σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου ο ιδιοκτήτης της, ο Μεχμέτ Κοτζαρσλάν, εξέταζε το ενδεχόμενο να φτιάξει ένα καινούριο κλαμπ, με το ίδιο όνομα, εκτός Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ