ΚΟΣΜΟΣ

Γιγάντιο κύμα ύψους σχεδόν 20μ. νότια της Νέας Ζηλανδίας

Γιγάντιο κύμα ύψους σχεδόν 20μ. νότια της Νέας Ζηλανδίας
EPA/MIGUEL A. LOPES/φωτογραφία αρχείου

Ένα γιγάντιο κύμα καταγράφηκε το περασμένο Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή 400 μίλια νότια της Νέας Ζηλανδίας, με τις αναφορές να σημειώνουν ότι το ύψος του έφθασε σχεδόν τα 20 μέτρα.

Το «τείχος» του νερού που υψώθηκε στο σημείο, μετρήθηκε στα 19,4 μέτρα, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα κύματα που έχουν ποτέ καταγραφεί στο νότιο ημισφαίριο, σύμφωνα με τον Τομ Ντουράντ, ωκεανογράφο στην εταιρεία MetOcean Solutions, η οποία, σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της Νέας Ζηλανδίας, έχει τοποθετήσει στην περιοχή τη συσκευή που έκανε και την καταγραφή.

Ωστόσο, αν και τεράστιο, το συγκεκριμένο κύμα φαίνεται πως τελικά δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να σπάσει το... παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο κρατά από τον Φεβρουάριο του 2013 εκείνο που δημιουργήθηκε στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου, με το ύψος του να ξεπερνά τα 25 μέτρα.

wave


Στην συγκεκριμένη εικόνα φαίνεται πόσο μεγάλο ήταν το κύμα ανοικτά της Νέας Ζηλανδίας και πόσο ψηλότερο ήταν ακόμη κι από ένα τετραώροφο κτίριο/ Πηγή: CNNi

Η συσκευή που κατέγραψε το κύμα ανοικτά της Νέας Ζηλανδίας, εκτιμάται ότι έχει στη «μνήμη» της πολύτιμα στοιχεία που, αφού ανακτηθούν και μελετηθούν, αναμένεται να δώσουν σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο, που οι ναυτικοί ονομάζουν «υγρά Ιμαλάια», αφού τα τόσο μεγάλα κύματα υψώνονται σαν βουνό μπροστά τους.

waveearth


Το σημείο στο οποίο έχει τοποθετηθεί η συσκευή που κατέγραψε το γιγάντιο κύμα/Πηγή: CNNi/Google Earth

Τα κύματα του νότιου ωκεανού, δεν έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα, ούτε υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να προβλεφθούν, και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα πάρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να τα ερευνήσουν από την συσκευή που είχε τοποθετηθεί ανοιχτά του ωκεανού.

Η συγκεκριμένη συσκευή καταγράφει δεδομένα τους τελευταίους έξι μήνες, τα οποία εκτιμάται πως θα βοηθήσουν στην κατασκευή ενός σκάφους για περιπολίες σε ανοιχτή θάλασσα, που σχεδιάζει το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Νέας Ζηλανδίας, κάτι για το οποίο συνεργάζονται στενά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας με την εταιρεία MetOcean.

Surf's up! Wayyy up: 64-foot monster wave recorded in Southern Ocean, By Michael Guy and Susannah Cullinane, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ