ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν για την επίθεση στο Μάντσεστερ: Το αντίδοτο στην τρομοκρατία είναι η αλληλεγγύη

Ερντογάν για την επίθεση στο Μάντσεστερ: Το αντίδοτο στην τρομοκρατία είναι η αλληλεγγύη
Φωτογραφία αρχείου Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Η επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ της Βρετανίας δείχνει ότι η τρομοκρατία είναι παγκόσμιο πρόβλημα και οι χώρες-σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα και να ανταλλάσσουν πληροφορίες γρήγορα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για την αυριανή Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Η τρομοκρατία δεν αποτελεί πρόβλημα μιας μόνο χώρας αλλά διεθνές πρόβλημα. Τα παγκόσμια προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μονάχα μέσω της διεθνούς συνεργασίας» τόνισε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως «εξακολουθούμε και βλέπουμε τη διάκριση ο τρομοκράτης μου, ο τρομοκράτης σου». «Πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτό», σημείωσε.

«Το αντίδοτο στην τρομοκρατία είναι η αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, συνεχίζοντας:

Η άμεση ανταλλαγή πληροφοριών είναι υποχρεωτική σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών. Σε αυτό το περιβάλλον, είναι υποχρεωτικό το ΝΑΤΟ να είναι πιο δραστήριο και ειδικά πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη υποστήριξη στους συμμάχους.

Ερντογάν για τις διαπραγματεύσεις της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αντιμετωπίζει την χώρα του «σαν έναν επαίτη».

«Δεν επιχειρούμε να απομακρυνθούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η Ένωση πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της (προς την Τουρκία)» είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

«Αυτό που θα συζητήσουμε με εκείνους είναι: Τι θέλετε; Γιατί περιμένετε ακόμα; Έχουν περάσει 54 χρόνια» δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης, αναφερόμενος στην έναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων το 1963.

«Η ΕΕ μοιάζει να βρίσκεται σε μια διάθεση σα να περιμένει η Τουρκία να αποχωρήσει. Και εμείς απαντάμε, εφόσον υφίσταται μια τέτοια κατάσταση τότε πάρτε την απόφαση αυτή και εμείς δεν θα σας δυσκολέψουμε καθόλου», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ