ΚΟΣΜΟΣ

Η μυστηριώδης διαδρομή του καμικάζι πριν το χτύπημα στο Μάντσεστερ

Η μυστηριώδης διαδρομή του καμικάζι πριν το χτύπημα στο Μάντσεστερ
REUTERS/Andrew Yates

Σημάδια της παρουσίας του μακελάρη του Μάντσεστερ στο πλευρό των τζιχαντιστών, στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ αλλά και σε εκείνα της χώρας καταγωγής των γονιών του, δηλαδή της Λιβύης, αναζητούν οι βρετανικές Αρχές. 

Ήδη έχουν "δέσει" ότι ο 22χρονος ήταν τέσσερις μέρες πριν το χτύπημα στον Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Όπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times» είχε φτάσει εκεί προερχόμενος από την Τουρκία, στις νοτιοδυτικές περιοχές της οποίας υπάρχουν, ως γνωστόν, πυρήνες των τζιχαντιστών που διευκολύνουν την είσοδο στα εδάφη που ελέγχουν στη Συρία.

Ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βρετανία, σκότωσε το βράδυ της Δευτέρας 22 άτομα, μεταξύ αυτών και πολλά μικρά παιδιά.

Οι πληροφορίες των FT θέλουν τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας να έχουν στείλει, το πρωί της Τετάρτης, φάκελο στους βρετανούς συναδέλφους με στοιχεία που αφορούν τη δράση του βομβιστή αυτοκτονίας.

Ταυτοχρόνως, με δεδομένο ότι οι Αρχές θεωρούν ότι ο Αμπέντι δεν έδρασε μόνος αλλά είχε τη βοήθεια εκτεταμένου τρομοκρατικού δικτύου, έχουν βάλει στο μικροσκόπιο δεκάδες άτομα που διασυνδέονταν μαζί του.

Στην Τρίπολη της Λιβύης κρατούνται μετά τη σύλληψή τους, ο πατέρας και ο αδελφός του Σαλμάν Αμπεντί, και ερευνώνται οι σχέσεις τους όχι μόνο με τον ISIS αλλά και την Αλ Κάιντα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο συλληφθείς μικρότερος αδερφός του γνώριζε ότι ο αδελφός του σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση, παραδέχθηκε «ότι ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους» και ο ίδιος ήταν παρών στη Βρετανία το διάστημα της προετοιμασίας της επίθεσης.

pa

Ο πατέρας του βομβιστή του Μάντσεστερ/ Πηγή: REUTERS/Hani Amara

Από την πλευρά του ο πατέρας του Αμπέντι, είπε πως είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον γιο του για τελευταία φορά περίπου πέντε μέρες πριν και «όλα ήταν φυσιολογικά». Ο Ραμαντάν Αμπέντι, ο οποίος κρατείται από μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Τρίπολη, δήλωσε ότι ο γιος του Σαλμάν είπε στην οικογένειά του ότι θα πήγαινε για προσκύνημα στην Μέκκα.

«Μίλησα μαζί του περίπου πριν πέντε μέρες. . . δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, όλα ήταν φυσιολογικά», τόνισε ο Αμπέντι, προσθέτοντας πως είναι σίγουρος ότι ο γιος του δεν υπήρξε μέλος του Ισλαμικού Κράτους.
«Ο Σαλμάν δεν ήταν μέλος σε καμία οργάνωση», είπε. «Η οικογένεια είναι σε σύγχυση καθώς ο Σαλμάν δεν είχε αυτή την ιδεολογία, δεν υποστήριζε αυτές τις πεποιθήσεις», επισήμανε. «Καταδικάζουμε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αμάχων, αθώων ανθρώπων», κατέληξε.

Παρότι ο ISIS έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη, οι βρετανικές Αρχές δεν μπορούν ακόμη να επιβεβαιώσουν την εμπλοκή της τρομοκρατικής οργάνωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ