ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ισχυρό μήνυμα κατά της τρομοκρατίας και αιχμές Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ισχυρό μήνυμα κατά της τρομοκρατίας και αιχμές Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες
REUTERS/Thierry Charlier/Pool

Ισχυρό μήνυμα για την ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς και την αποφασιστικότητά τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έστειλαν οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι δεσμεύθηκαν και για τη δικαιότερη κατανομή των οικονομικών βαρών μεταξύ των Συμμάχων.

Κατά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στα νέα γραφεία του στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με τον γενικό γραμματέα Γενς Στόλτεμπεργκ να κάνει γνωστό πως το ΝΑΤΟ θα γίνει επίσημα μέλος της παγκόσμιας συμμαχίας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους, στην οποία ήδη μετέχουν 28 σύμμαχοι. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Συμμαχία κατά του ISIS συνιστά ένα «πολιτικό μήνυμα», αλλά και «πρακτική υποστήριξη» του έργου της συμμαχίας, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Συμμαχία κατά του ISIS με αεροσκάφη τύπου AWACS, και με τη σύσταση μιας νέας ομάδας που θα είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό και τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων από τα αρχηγεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ακόμη στο ότι πρέπει η κατανομή των οικονομικών βαρών μεταξύ των Συμμάχων να γίνεται με πιο δίκαιους όρους. «Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε ετήσιο πλάνο, για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, προκειμένου να φτάσουν σε εθνικό επίπεδο το 2% του ΑΕΠ», σημείωσε ο γγ της Συμμαχίας.

«Βέλη» Τραμπ με φόντο τις αμυντικές δαπάνες

Την παράσταση στην σύνοδο του ΝΑΤΟ «έκλεψε» ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ήταν η πρώτη του συμμετοχή σε σύνοδο του ΒορειοΑτλαντικού Συμφώνου, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε από το να κατηγορήσει τους Συμμάχους ότι χρωστούν τεράστια χρηματικά ποσά στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς δεν συμμετέχουν με το ποσοστό που τους αναλογεί στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ.

2017 05 25T170624Z 1884038949 RC1B7221DED0 RTRMADP 3 USA TRUMP NATO


Πηγή: REUTERS/Jonathan Ernst

«Το ΝΑΤΟ στο μέλλον θα πρέπει να εστιάζει στην τρομοκρατία και στην μετανάστευση, καθώς και στις απειλές που θέτει η Ρωσία στα ανατολικά και νότια σύνορα του ΝΑΤΟ. Για αυτούς τους λόγους είπα απευθείας στον Γενς Στόλτενμπεργκ και στις χώρες του Οργανισμού ότι πρέπει να πληρώνουν το μερίδιό τους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», σημείωσε ο Τραμπ, εκφράζοντας την λύπη του ότι «τα 23 από τα 28 κράτη–μέλη εξακολουθούν να μην πληρώνουν την συμμετοχή τους». «Είναι άδικο για τους Αμερικανούς φορολογουμένους», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, προειδοποιώντας παράλληλα για περισσότερες επιθέσεις αντίστοιχες με την πρόσφατη στο Μάντσεστερ, αν η Συμμαχία δεν κάνει περισσότερα για να σταματήσει τους μαχητές. Όπως διαμήνυσε, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα σταματήσουν ποτέ να μάχονται την τρομοκρατία, χαρακτηρίζοντας «άγρια» και «βάρβαρη» την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ.

2017 05 25T172516Z 1791718300 RC166EB46CA0 RTRMADP 3 USA TRUMP NATO


Πηγή: REUTERS/Jonathan Ernst

«Δεν θα μειώσουμε ποτέ την αποφασιστικότητά μας να συντρίψουμε την τρομοκρατία και να επιτύχουμε διαρκή ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη», συμπλήρωσε ο αρχηγός του Αμερικανικού κράτους, έπειτα από τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

«Η τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστεί, διαφορετικά η φρίκη που είδατε στο Μάντσεστερ και σε τόσα άλλα μέρη θα συνεχιστεί για πάντα», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ και συνδέοντας το θέμα με τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ πρόσθεσε: «Αυτές οι σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, είναι ο λόγος που από την αρχή είμαι πολύ, πολύ ειλικρινής και τονίζω ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει επιτέλους να συνεισφέρουν το μερίδιό τους».

Στην ομιλία του κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι ο Οργανισμός αποτελεί εργαλείο για την «ειρήνη και σταθερότητα» στον κόσμο, ωστόσο δεν έκανε αναφορά στο Άρθρο 5 της καταστατικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, όπου ρητά αναφέρεται η δέσμευση των κρατών μελών του Οργανισμού να θεωρήσουν οποιαδήποτε «Ένοπλη Επίθεση» προς σύμμαχο κράτος ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του και να δράσουν αναλόγως.

Εντούτοις, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ τηρεί ενιαία στάση με τις άλλες χώρες–μέλη στην υπεράσπιση όλων των χωρών της Συμμαχίας. «Είναι ο πυρήνας της Συμμαχίας», δήλωσε ο αξιωματούχος, έπειτα από την ομιλία του Τραμπ.

2017 05 25T123458Z 2039577228 RC1567EE74E0 RTRMADP 3 NATO SUMMIT


Πηγή: REUTERS/Christian Hartmann

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν σαφής ως προς την δέσμευσή του στην Συμμαχία και στην βασική αρχή της συλλογικής άμυνας των κρατών μελών της, εκφράζοντας όμως και την «ωμή» απαίτησή του για αύξηση των αμυντικών δαπανών από τις χώρες–μέλη του Οργανισμού.

«Ο Τραμπ ήταν ξεκάθαρος στην δέσμευσή του στο ΝΑΤΟ. Αλλά ο πρόεδρος Τραμπ ήταν επίσης ξεκάθαρος στο μήνυμα που έστειλε σε όλους τους αρχηγούς των κρατών της Συμμαχίας ότι πρέπει να εκπληρώνουμε την δέσμευση για αύξηση των αμυντικών δαπανών», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού. «Εξέφρασε ωμά το μήνυμά του αυτό σήμερα και έχουμε δει στο παρελθόν τον πρόεδρο Τραμπ να μιλά με αυτή την ευθύτητα», συμπλήρωσε.

Επαφές Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου

Σειρά ολιγόλεπτων συνομιλιών είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βρετανία. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Σε παρακολουθώ» , είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά το ολιγόλεπτο τετ-α τετ που είχαν πριν την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ. «Ανακάμπτετε και αυτό είναι εκπληκτικό» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, για να προσθέσει «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Ενώ συνομιλίες είχε και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης ολιγόλεπτες συνομιλίες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό. Ενώ συνομίλησε και με την Πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις. Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ρητορική και οι εθνικιστικές πρακτικές στην «ευρύτερη περιοχή μας » πρέπει να ξεπεραστούν προς όφελος των Δημοκρατικών Αρχών και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία και την συνεισφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας προς τον σκοπό αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και τη σημασία που αποδίδει στον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας . Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν τους στενούς ιστορικούς , πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των λαών των δύο χωρών, που μάλιστα ενισχύθηκαν τις τελευταίες δεκαετές.

Αλέξης Τσίπας και Έντι Ράμα υπογράμμισαν ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι στρατηγικής φύσης και σημασίας , ενώ συζήτησαν και τις διμερείς σχέσεις εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη τους στην πρωτοβουλία των δύο υπουργών Εξωτερικών για τον μηχανισμό εντατικών διαβουλεύσεων με στόχο την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων.

Παράλληλα τονίστηκαν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την κοινωνική ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.

Τέλος οι δύο πρωθυπουργοί επεσήμαναν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε και προσχώρησης της στο ΝΑΤΟ και συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με τους Διεθνείς οργανισμούς.

Κατά την τοποθέτησή του στο περιθώριο του δείπνου εργασίας της Συνόδου Κορυφής αρχηγών κρατών χωρών μελών του ΝΑΤΟ ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να παραμείνει ισχυρός ο ευρω-ατλαντικός δεσμός σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας και παράλληλα ζήτησε να συνδέει - σε ισότιμη βάση - τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική μας ασφάλεια, εξασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, από τα παλαιότερα κράτη-μέλη του Οργανισμού, πάροχος ασφαλείας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά, εργάζεται και θα εργαστεί σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησης του, ο Έλληνας πρωθυπουργός καταδίκασε απερίφραστα τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ και εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον βρετανικό λαό, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Σημείωσε πως συμμεριζόμαστε την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει, παρά το πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, να πληροί το στόχο που ετέθη στην Ουαλία για 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.

Ηγετική εμφάνιση Ομπάμα στο πλευρό της Μέρκελ

Λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ ο διάδοχός του, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από χιλιάδες κόσμου στο Βερολίνο.

Έχοντας στο πλευρό του την Άγκελα Μέρκελ, ο Μπαράκ Ομπάμα συμμετείχε σε μια εκδήλωση για τη Δημοκρατία, που έλαβε χώρα στην πύλη του Βραδεμβούργου, κάνοντας έκκληση για διεθνή σύμπλεξη και διαμηνύοντας ότι «δεν πρέπει να κρύβεσαι πίσω από τον τοίχο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ