ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Η αποστολή που θα "αγγίξει" τον Ήλιο μετονομάστηκε σε Parker Solar Probe

NASA: Η αποστολή που θα "αγγίξει" τον Ήλιο μετονομάστηκε σε Parker Solar Probe
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αποστολή Solar Probe Plus της NASA θα φέρει το όνομα του Αμερικανού φυσικού Γιουτζίν Πάρκερ ο οποίος τη δεκαετία του 1960 διεξήγαγε πρωτοποποριακές μελέτες για τον ηλιακό «άνεμο» (το συνεχές ρεύμα φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων).

Το σκάφος Parker Solar Probe, μεγέθους μικρού αυτοκινήτου και κόστους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο κατασκευάσθηκε από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, θα εκτοξευθεί το καλοκαίρι του 2018.

Θα πλησιάσει το 2024 τον Ήλιο περισσότερο από κάθε άλλο σκάφος έως τώρα, καθώς θα εισχωρήσει για πρώτη φορά στην «ατμόσφαιρά» του (γνωστή και ως στέμμα ή κορώνα), σε απόσταση σχεδόν επτά εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του άστρου μας και σε θερμοκρασίες κοντά στους 1.400 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Πάρκερ, ο οποίος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 90ά γενέθλιά του. Είναι η πρώτη φορά που η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία θα τιμήσει έναν εν ζωή επιστήμονα, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σχεδιάζει τη δική του αποστολή στον Ήλιο, το σκάφος Solar Orbiter, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το Φεβρουάριο του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ