ΚΟΣΜΟΣ

Η στιγμή της επίθεσης στην Παναγία των Παρισίων: Χτυπά τον αστυνομικό με σφυρί (vid)

Η στιγμή της επίθεσης στην Παναγία των Παρισίων: Χτυπά τον αστυνομικό με σφυρί (vid)
REUTERS/Philippe Wojazer

Ένα βίντεο στο οποίο ο δράστης της επίθεσης στην Παναγία των Παρισίων, δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, βρέθηκε στη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο διαμέρισμα που διέμενε στο Σερζί, έγινε γνωστό σήμερα από μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Ο 40χρονος δράστης, που τραυματίστηκε από τα πυρά της αστυνομίας, και ο οποίος είχε στην κατοχή του μια ταυτότητα στο όνομα Φαρίντ Ι. τέθηκε σήμερα το πρωί υπό κράτηση στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Ο δράστης φώναξε «για τη Συρία» την ώρα που χτυπούσε τον αστυνομικό και δήλωσε ότι είναι «στρατιώτης του χαλιφάτου», αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος.

Στο μεταξύ ο καθηγητής Αρνό Μερσιέ που παρακολουθούσε τη διδακτορική διατριβή του 40χρονου δήλωσε ότι ο φοιτητής είχε ένα προφίλ εντελώς αντίθετο από αυτό ενός τζιχαντιστή και ότι υπερασπιζόταν «τις αξίες της δημοκρατίας».

Ο Φαρίντ Ι. είχε λάβει πτυχίο δημοσιογραφίας από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης το 2008 και ήταν δημοσιογράφος σε σουηδικό ραδιοφωνικό σταθμό. Κάποιες φορές βιοποριζόταν κάνοντας «μεταφράσεις από τα σουηδικά στα αραβικά», δήλωσε ο Ανρό Μερσιέ.

Επίσης είχε εργαστεί «στην εφημερίδα El Watan, μια αλγερινή εφημερίδα, που δεν είναι ισλαμιστική», πρόσθεσε.

Δεν είχε εκδηλώσει «σημάδια ριζοσπαστικοποίησης»

Ο άνδρας που επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό χθες Τρίτη μπροστά από την Παναγία των Παρισίων δεν είχε εκδηλώσει «σημάδια ριζοσπαστικοποίησης» και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επρόκειτο για μια «μεμονωμένη ενέργεια», δήλωσε σήμερα ο Κριστόφ Καστανέρ εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο δράστης «σε καμία στιγμή δεν είχε εκδηλώσει σημάδια ριζοσπαστικοποίησης», δήλωσε ο Καστανέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Όμως «ήδη από τις πρώτες στιγμές της επίθεσής του οι λέξεις που εκστόμισε επέτρεψαν να χαρακτηρίσουμε την επίθεση αυτή τρομοκρατική», πρόσθεσε.

Ο δράστης, ένας άνδρας 40 ετών, που τραυμάτισε έναν αστυνομικό με ένα σφυρί, δήλωσε ότι είναι «στρατιώτης του χαλιφάτου», ένας όρος που χρησιμοποιείται για το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Ο άνδρας είχε πάνω του μια ταυτότητα η οποία ανέφερε ότι το όνομά του είναι Φαρίντ Ι., γεννημένος τον Ιανουάριο του 1977 στην Αλγερία, ενώ από το 2014 είναι εγγεγραμμένος στο διδακτορικό πρόγραμμα επιστημών ενημέρωσης του πανεπιστημίου Μετς στην ανατολική Γαλλία, επεσήμανε η ίδια πηγή. Έχει δεχθεί πυρά στο στήθος και παραμένει στο νοσοκομείο.

Ο 22χρονος αστυνομικός είναι ελαφρά τραυματισμένος.

Έρευνα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ σε μια φοιτητική εστία στο Σερζί, όπου ζούσε ο άνδρας.

Οι περισσότεροι από τους συγκατοίκους του 40χρονου δήλωσαν ότι δεν τον γνώριζαν. Μόνο ένας δήλωσε ότι επρόκειτο για έναν «διακριτικό» άνθρωπο, που διέμενε εδώ τα τελευταία ενάμιση με δύο χρόνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ