ΚΟΣΜΟΣ

12 Ιουνίου 2016: Σαν σήμερα η επίθεση στο Ορλάντο που συγκλόνισε τις ΗΠΑ (pics&vids)

12 Ιουνίου 2016: Σαν σήμερα η επίθεση στο Ορλάντο που συγκλόνισε τις ΗΠΑ (pics&vids)
REUTERS/Carlo Allegri

12 Ιουνίου 2016: μία από τις μαζικότερες δολοφονίες στην ιστορία των ΗΠΑ συγκλονίζει τη χώρα και ολόκληρο τον πλανήτη. 

Είναι Σάββατο βράδυ προς ξημερώματα Κυριακής και δεκάδες νεαρά άτομα βρίσκονται στο κλαμπ Pulse στο Ορλάντο της Φλόριντα και διασκεδάζουν. Χορός, ποτό, γέλια, φωτογραφίες. Τίποτα δεν προμηνύει το κακό. Λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα όμως όλα αλλάζουν. Ο Ομάρ Ματίν, κρατώντας ένα αυτόματο όπλο και ένα περίστροφο εισβάλει στο κλαμπ και πυροβολεί αδιακρίτως.

«Βγείτε όλοι έξω από το Pulse και τρέξτε». Με αυτό το ανατριχιαστικό μήνυμα το προσωπικό του κλαμπ προσπαθεί να ενημερώσει τους θαμώνες για τον ένοπλο και να τους βοηθήσει να σώσουν τη ζωή τους.

Δυστυχώς σαράντα εννέα νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο πεντηκοστός ήταν ο ίδιος, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

download 4

(Πηγή: REUTERS/Carlo Allegri)

Αυτοί που χάθηκαν και οι ιστορίες τους

Νέοι άνθρωποι κοντά στα 20 είναι τα θύματα της επίθεσης που συγκλόνισε την Αμερική. Ανάμεσά τους θαμώνες, πολλοί εκ των οποίων φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι στο κλαμπ, όπως σερβιτόροι, ένας πορτιέρης και χορευτές.

Αυτές είναι οι ιστορίες ορισμένων από εκείνους που χάθηκαν:

Kimberly Morris

Η 37χρονη Κίμπερλι είχε πάντα ένα χαμόγελο στα χείλη της. Ήταν μεγάλη θαυμάστρια των αγώνων μπάσκετ και των πολεμικών τεχνών. Μετακόμισε από τη Χαβάη στη Φλόριντα πριν από λίγους μήνες για να είναι στο πλευρό της μητέρας και της γιαγιάς της που την είχαν ανάγκη.

Eddie Jamoldroy Justice

Ήταν 30 ετών. Πριν ταυτοποιηθεί ως ένα από τα θύματα, η μητέρα του πέρασε μια ολόκληρη μέρα ψάχνοντάς τον, έχοντας λάβει απεγνωσμένα μηνύματά του μέσα από το κλαμπ: "Μαμά, σ’ αγαπάω. Πέφτουν πυροβολισμοί στο κλαμπ", ανέφερε σε ένα από αυτά. Το τελευταίο που έστειλε έλεγε πως ο ένοπλος είχε εισβάλλει στις τουαλέτες όπου ο ίδιος κρυβόταν. Μετά από αυτό, το κινητό "σώπασε".

download 3

(Πηγή: REUTERS/Stephen Lam)

Juan Ramon Guerrero

Ήταν μόλις 22 χρονών. Δούλευε σε εταιρεία τηλεμάρκετινγκ ενώ παράλληλα σπούδαζε στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα. "Ήταν ένα υπέροχο άτομο. Τον είχα σαν αδελφό μου», αναφέρει στο CNN ο ξάδερφος του, Ρόμπερτ. Ήταν παιδί χαμηλών τόνων".

Jonathan A. Camuy

Καταγόταν από το Πουέρτο Ρίκο. Μόλις 25 χρονών, πριν μετακομίσει στη Φλόριντα εργαζόταν ως δημοσιογράφος σ' ένα τηλεοπτικό κανάλι στο Σαν Χουάν. Έφυγε από τη χώρα του με όνειρο να εξελιχθεί δημοσιογραφικά στις ΗΠΑ, όπως είπε ξάδελφός του στο CNN. Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε τη μικρή πόλη από την οποία καταγόταν στο Πουέρτο Ρίκο καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.

Ο μακελάρης και η σχέση του με το Ισλαμικό Κράτος

Λίγες ώρες μετά την επίθεση το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη. «Η ένοπλη επίθεση που είχε στόχο γκέι κλαμπ στην πόλη του Ορλάντο στην αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα και η οποία άφησε 100 ανθρώπους νεκρούς ή τραυματισμένους πραγματοποιήθηκε από μαχητή του Ισλαμικού Κράτους» ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Amaq το οποίο συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.

Δράστης είναι 29χρονος Όμαρ Ματίν, Αμερικανός πολίτης αφγανικής καταγωγής.

omar1

(Πηγή: MySpace)

Η φωτογραφία του Όμαρ Ματίν στη σχολική επετηρίδα περνάει σχεδόν απαρατήρητη: δείχνει έναν έφηβο με πυκνά μαύρα μαλλιά, πεταχτά δόντια, σεμνό χαμόγελο και ένα αδιόρατο μουστακάκι.

Η μεταμόρφωσή του, από ποδοσφαιριστής στην ομάδα του λυκείου σε δράστη της χειρότερης μαζικής δολοφονίας στα χρονικά των ΗΠΑ, εγείρει μια σειρά από ερωτήματα. Γιατί; Υπήρχαν, έστω και ανεπαίσθητα, σημάδια; Πώς πέρασε στο τζιχαντιστικό Ισλάμ;

1752416915575ec8f97f500130953209 v4 big

(Πηγή: MySpace)

Οικογειακή ζωή

Η πρώην σύζυγός του, Σιτόρα Γιουσούφι, τον χαρακτήρισε διπολικό, διαταραγμένο, έναν άνθρωπο με βίαιο χαρακτήρα και εξέφρασε υπόνοιες για ιδιαίτερες σεξουαλικές του προτιμήσεις. Υποστήριξε μάλιστα ότι στις εκρήξεις του την ξυλοκοπούσε και την κακοποιούσε σωματικά ενώ "εξέφραζε μίσος για τα πάντα".

Η Γιουσούφι εξήγησε ότι τον γνώρισε μέσω του διαδικτύου πριν από περίπου οκτώ χρόνια και αποφάσισε να μετακομίσει στη Φλόριντα για να τον παντρευτεί. "Δεν ήταν σταθερός. Με χτυπούσε. Απλώς ερχόταν και άρχιζε να με χτυπάει επειδή δεν είχε τελειώσει ακόμη το πλυντήριο ή για παρόμοιους λόγους".

Η Σιτόρα "σώθηκε" από τους συγγενείς της μόλις τέσσερις μήνες μετά τον γάμο της που έληξε με διαζύγιο, το 2009.

"Συχνά τσακωνόταν με τους γονείς του. Όμως, καθώς μόνο εγώ ήμουν στη ζωή του, η περισσότερη από τη βία του κατευθυνόταν προς εμένα" είπε η Γιουσούφι μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Μπόλντερ του Κολοράντο όπου μένει σήμερα.

640x640 5

Πηγή: MySpace

Όνειρα και φιλοδοξίες

Σύμφωνα με την πρώην σύζυγό του, ο Ματίν ονειρευόταν να γίνει αστυνομικός. Είχε προσπαθήσει μάλιστα να περάσει στη σχολή αστυνομίας, ενώ είχε εργαστεί ως σωφρονιστικός υπάλληλος σε ίδρυμα ανηλίκων στο Φορτ Πιρς της Φλόριντα.

Ο ιμάμης του Φορτ Πιρς -μια πόλη στα νοτιοανατολικά παράλια της Φλόριντα, σχεδόν 200 χιλιόμετρα από το Ορλάντο- τον περιγράφει ως έναν ήσυχο άνθρωπο που δεν είχε σχέσεις με τους υπόλοιπους πιστούς.

"Δεν είχε σχεδόν κανέναν φίλο. Ερχόταν με τον μικρό γιο του το βράδυ για να προσευχηθεί και μετά έφευγε αμέσως", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ιμάμης τόνισε ότι ο Ματίν ουδέποτε του εξέφρασε απόψεις για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Συνήθως προσευχόταν στο τέμενος μερικές ημέρες την εβδομάδα, κυρίως τα βράδια, δίχως να εμφανίζει σημάδια ριζοσπαστικοποίησης, όπως είπαν στο Reuters άλλοι πιστοί που σύχναζαν στο ίδιος τζαμί.

Ο Ματίν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Αφγανούς γονείς αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Φλόριντα όπου πήγε και σχολείο. Ένας παλιός συμμαθητής του είπε ότι ήταν ένας έφηβος που αγαπούσε το ποδόσφαιρο, όπως οι περισσότεροι.

Ο Σάμιουελ Κινγκ, που φοιτούσε σε μεγαλύτερη τάξη, είπε ότι οι δυο τους μιλούσαν συχνά αφού αποφοίτησε ο Ματίν, το 2004. Εργάζονταν άλλωστε στο ίδιο εμπορικό κέντρο αλλά σε διαφορετικά καταστήματα. Όπως αναφέρει, ο άνθρωπος που γνώριζε μέχρι το 2009 δεν φαινόταν να είναι ομοφοβικός.

omar mateen 111 e1465751889104 copy

Πηγή: MySpace

ΔΗΜΟΦΙΛΗ