ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ραχόι συζητείται στο Κοινοβούλιο

Ισπανία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ραχόι συζητείται στο Κοινοβούλιο
REUTERS/Juan Medina

Την τρίτη πρόταση μομφής στην ιστορία της δημοκρατίας στην Ισπανία, την οποία κατέθεσε εναντίον του δεξιού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι το αριστερό κόμμα των Podemos, θα ξεκινήσει να συζητεί από σήμερα Τρίτη στο Κοινοβούλιό της.

Σε μία περίοδο κρίσιμη για το πολιτικό πρόγραμμα του Ραχόι, του οποίου η κυβέρνηση τραντάζεται από μία σειρά σκανδάλων, που του στοιχίζουν δημοσκοπικά, και με νωπή την απόφαση της Καταλωνίας να προκηρύξει για την 1η Οκτωβρίου νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, οι Podemos κι ο ηγέτης τους Πάμπλο Ιγκλέσιας, προτίθενται να βάλουν όλο το πολιτικό τους κεφάλαιο, γνωρίζοντας ότι το διακύβευμα της πρότασης μπορεί να είναι διπλό, όπως σχολιάζουν ισπανικά μέσα.

640x640 13

REUTERS/Juan Medina

Η συζήτηση άνοιξε το πρωί με την εισήγηση της πρότασης μομφής από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο των Podemos Ιρένε Μοντέρο. Στην ομιλία της η Μοντέρο αναμενόταν ότι θα αναπτύξει τους λόγους και τα επιχειρήματα για την ψήφισή της πρότασης, αναφερόμενη στις αστοχίες του κυβερνητικού έργου κι όπως είναι αναμενόμενο στις υποθέσεις διαφθοράς που έχουν οδηγήσει σε πολλές παραιτήσεις εντός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του Ραχόι.

640x640 12

REUTERS/Juan Medina

Αναμένεται να αναφέρει ως παράδειγμα τις επιτυχίες της κυβερνητικής συμμαχίας των αριστερών δυνάμεων στην Πορτογαλία, αλλά και των επιδόσεων των «Δήμων της Αλλαγής», που εξέλεξαν προοδευτικούς δημάρχους στην Ισπανία, ως δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εναλλακτικής έναντι της κυβέρνησης μειοψηφίας του Ραχόι—ο οποίος κατορθώνει να κυβερνά με την ανοχή των Σοσιαλιστών. Άλλο ένα θέμα που θα θίξει ο Ιγκλέσιας, αναφορικά με το δημοψήφισμα της Καταλωνίας, είναι η στήριξή του σε ένα ‘πολυεθνικό’ χαρακτήρα της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Μ. Ραχόι δεν είναι βέβαιο ότι θα τοποθετηθεί: όπως διαμηνύει η «Οδός Χένοβα» ο πρωθυπουργός θα κρίνει από την ροή της συζήτησης εάν θα πρέπει να παρέμβει ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, στο ΡΡ αναμένουν ότι η πρόταση μομφής θα πέσει στο κενό, διότι δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών που θα την στηρίξουν, δεδομένης και της πρόσφατης θέσης του Σάντσεθ ότι εάν θα αναλάβει πρωτοβουλία για να πέσει η κυβέρνηση Ραχόι, αυτό πρόκειται να γίνει μετά το συνέδριο του κόμματος (16-18 Ιουνίου) κι αφού ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο στο PSOE.

640x640 15

REUTERS/Juan Medina

Άγνωστη η θέση του Σάντσεθ

Ακριβώς αυτή η στάση που θα κρατήσει ο Σάντσεθ στη συγκεκριμένη συζήτηση για την πρόταση μομφής αποτελεί και το σημαντικότερο διακύβευμα, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό πρακτορείο. Πηγές του κόμματος, τόνισαν πως το PSOE προσανατολίζεται στη λύση της αποχής. Μία θέση που κατ’ αυτούς υπογραμμίζει την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση Ραχόι, αλλά παράλληλα τονίζει πως «η εναλλακτική των Podemos δεν αποτελεί εναλλακτική»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ