ΚΟΣΜΟΣ

WP: Εισαγγελική έρευνα για πιθανή παρακώλυση της δικαιοσύνης από τον Τραμπ

WP: Εισαγγελική έρευνα για πιθανή παρακώλυση της δικαιοσύνης από τον Τραμπ
REUTERS/Carlos Barria

Έρευνα έχει ξεκινήσει από τον ειδικό εισαγγελέα για πιθανή παρακώλυση της δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, η οποία επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους.

Ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ διερευνά την φερόμενη προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και την πιθανή συμπαιγνία της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ.

Επικαλούμενη πέντε άτομα εν γνώσει του θέματος που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας, η Washington Post ανέφερε ότι ο Νταν Κόατς, επικεφαλής της αμερικανικής πληροφόρησης, ο Μάικ Ρότζερς, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), και ο Ρίτσαρντ Λέτζετ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της NSA συμφώνησαν να μιλήσουν σε ανακριτές του Μόλερ, ίσως και αυτή την εβδομάδα.

Η διερεύνηση του Τραμπ για πιθανή παρακώλυση δικαιοσύνης ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, στις 9 Μαΐου, σύμφωνα πηγές της Washington Post.

Capture

Από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ, η ομάδα των νομικών συμβούλων του καταδίκασε άμεσα το άρθρο της εφημερίδας, με τον εκπρόσωπο, Μαρκ Κοράλο να τονίζει ότι «η διαρροή από το FBI πληροφοριών που αφορούν τον πρόεδρο είναι αισχρή, αδικαιολόγητη, και παράνομη».

Ο εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας του Μόλερ αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Κοράλο.

Ενώ θεωρείται απίθανο ένας Αμερικανός πρόεδρος εν ενεργεία να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, το αμερικανικό σύνταγμα επιτρέπει την πρόταση μομφής και αποπομπή του προέδρου. Η παρακώλυση δικαιοσύνης μπορεί να αποτελέσει βάση για αποπομπή, αλλά μια τέτοια κατηγορία απαιτεί την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τραμπ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ