ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο όταν προσπάθησε να τους μαχαιρώσει

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο όταν προσπάθησε να τους μαχαιρώσει
REUTERS/Baz Ratner/File Photo

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο ο οποίος προσπάθησε να τους μαχαιρώσει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού και επιβεβαίωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι στρατιώτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια άμεση απειλή για τη ζωή τους και αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ. Κατά την ίδια πηγή, η επίθεση διαπράχθηκε κοντά στο χωριό Καλαντίγια, βόρεια της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο Παλαιστίνιος σκοτώθηκε μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Ραμάλας, ωστόσο τα στοιχεία του δεν ήταν διαθέσιμα.

Από την 1η Οκτωβρίου 2015, στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη καταγράφεται ένα κύμα βίαιων επεισοδίων το οποίο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 273 Παλαιστίνιους, 42 Ισραηλινούς, δύο Αμερικανούς, δύο Ιορδανούς, έναν Ερυθραίο, ένα Σουδανό και μια Βρετανίδα, με βάση την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Η βία έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν έχει σταματήσει.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορεί για τη βία την παλαιστινιακή ηγεσία, υποστηρίζοντας πως την υποκινεί, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή την αποδίδει στην απελπισία των Παλαιστίνιων για τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες των δύο πλευρών στις οποίες διαμεσολαβούσαν οι ΗΠΑ κατέρρευσαν το 2014.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται να προσπαθήσει να επιτύχει μια «ιστορική συμφωνία» μεταξύ των δύο πλευρών. Ο ειδικός απεσταλμένος του στη Μέση Ανατολή, ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, συναντήθηκε σήμερα με στελέχη της κυβέρνησης του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ στην περιοχή αναμένεται αύριο Τετάρτη ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου —και γαμπρός του Τραμπ — Τζάρεντ Κούσνερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ