ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: Δεν χρειάζεται νέα ψηφοφορία για τη συμμετοχή ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Σόιμπλε: Δεν χρειάζεται νέα ψηφοφορία για τη συμμετοχή ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις της Γερμανικής Βουλής για το ζήτημα της Ελλάδας και τη νέα δόση προς την χώρα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως δεν θεωρεί χρήσιμη μια νέα ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ για το ΔΝΤ.

Όμως, μιλώντας στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεπτικό δίκτυο ΑRD, ο Σόιμπλε εξέφρασε την εντύπωση του ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) δεν υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα.

Αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως δεν βλέπει το λόγο να γίνει νέα ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ. Οι επικριτές του πάντως θεωρούν ότι θέλει να αποφύγει το θέμα, λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαρχής ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η πρόσφατη συμφωνία δεν συνιστά «θεμελιώδη αλλαγή» του τρέχοντος προγράμματος και ως εκ τούτου αρκεί το πράσινο φως της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου.

Όπως υπογράμμισε εν συνεχεία ο Β. Σόιμπλε στο Bericht aus Berlin, «στόχος αυτού του προγράμματος είναι να σταθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του ερχόμενου χρόνου. Να μπορεί να διασφαλίζει χωρίς περαιτέρω βοήθεια τη ρευστότητά της από τις χρηματαγορές. Το ΔΝΤ αποφάσισε ένα πρόγραμμα, ωστόσο θα ξεκινήσει με την εκταμίευση χρημάτων όταν θα υπάρχει στο τέλος του προγράμματος μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους βάσει των κανόνων του ΔΝΤ, τους οποίους εμείς οι Ευρωπαίοι όμως δεν θεωρούμε ως τους ενδεδειγμένους», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Β. Σόιμπλε επισήμανε την ανάγκη να «(...) μεταρρυθμίσει και να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα την οικονομία της. Κάποια στιγμή η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της και γι' αυτό εμείς χρηματοδοτούμε για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να το πετύχει αυτό. Το σημείο αυτό είναι κομβικής σημασίας, αλλά συχνά αποσιωπάται».

Ο Σόιμπλε γυρίζει την «πλάτη» στους Σοσιαλδημοκράτες

Σε άλλη του συνέντευξη, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την προτίμησή του στο κόμμα των Φιλελευθέρων, γυρίζοντας έτσι την «πλάτη» σε μια μετεκλογική συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών, στις τάξεις των οποίων εντάσσεται, με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς.

«Πάντοτε θεωρούσα ότι το FDP είναι ο κυβερνητικός εταίρος που θα προτιμούσαν οι χριστιανοδημοκράτες (CDU)», δήλωσε ευθέως ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην οικονομική Handelsblatt.

Ο σημερινός μεγάλος συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες δεν μπορεί να διαρκέσει επ' άπειρον γιατί αυτό «δεν θα ήταν καλό για τη δημοκρατία. Μία ισχυρή αντιπολίτευση θα ήταν προτιμότερη», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Σόιμπλε δεν παρέλειψε να επικρίνει, σε υψηλούς τόνους, τις προεκλογικές υποσχέσεις για περισσότερες κοινωνικές παροχές και μειώσεις φόρων που μοίρασε στο συνέδριο του SPD ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς.

Να σημειωθεί πως το απόγευμα της Κυριακής ο Σουλτς εγκατέλειψε τους τύπους και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατηγορώντας την για «αλαζονεία». Αυτή ήταν η πρώτη τόσο προσωπική επίθεση από πλευράς του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στην πολιτική του αντίπαλο, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις την θέλουν (τη Μέρκελ) να κερδίζει τις εκλογές με ευκολία.

Οι εκλεκτοί του Σόιμπλε θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, προσωρινά

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ είχε συζητηθεί την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της δήλωσής του πως η Ελλάδα θα πρέπει να βγει εκτός της Ευρωζώνης προσωρινά, όμως να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να διαγραφεί το μη βιώσιμο μέρος του χρέους της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Politico, ο Λίντνερ ζήτησε από την Γερμανίδα καγκελάριο να πει με ειλικρίνεια αν το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.

«Μία διαγραφή χρέους πρέπει να συνδέεται με μία έστω προσωρινή εγκατάλειψη της Ευρωζώνης» υποστήριξε, κίνηση που «ενέχει κινδύνους αλλά και ευκαιρίες για την Αθήνα».

«Η Ελλάδα θα μείνει στην Ε.Ε. και θα συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια από τις Βρυξέλλες. Τα ποσά αυτά όμως δεν θα θεωρούνται πιστώσεις που κάποτε πρέπει να αποπληρωθούν, θα είναι επιδοτήσεις, των οποίων η χορήγησή τους συνδέεται με υποχρεωτικές επενδύσεις στις υποδομές, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον εκσυγχρονισμό του κράτους».

Το άλλο ενδεχόμενο, της διαγραφής του ελληνικού χρέους με παραμονή της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, χαρακτηρίστηκε από τον Λίντνερ «ηθικός κίνδυνος». «Μετά θα αναρωτιούνται π.χ. οι Πορτογάλοι γιατί να πρέπει να κουράζονται, ενώ άλλοι λαμβάνουν ελάφρυνση χρέους και μπορούν να μείνουν και στο ευρώ», είπε, βάζοντας την Ελλάδα σε ρόλο Ιφιγένειας: «Μια τέτοια αλλαγή στρατηγικής για την Ελλάδα θα είχε μικρή οικονομική, αλλά μεγάλη συμβολική σημασία. Θα μπορούσε να είναι μια νέα αρχή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ