ΚΟΣΜΟΣ

Στη γερμανική βουλή προς έγκριση η δόση στην Ελλάδα

Στη γερμανική βουλή προς έγκριση η δόση στην Ελλάδα
REUTERS/Hannibal Hanschke

Την έγκριση των κομμάτων της γερμανικής Βουλής ζήτησε, σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την καταβολή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα. Έτσι, σήμερα αναμένεται να δώσει η Μπούντεστανγκ το «πράσινο φως» για τη δόση ύψους 8,5 δισ. ευρώ με ψηφοφορία που θα γίνει στην Επιτροπή Προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέστειλε συγκεκριμένα σχετική επιστολή προς τους βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και CSU) όπως και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) –μια επιστολή που έχει στη διάθεσή της η Handelsblatt, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται-, στην οποία αναφέρει τα εξής:

Κατόπιν πολύ εντατικών διαπραγματεύσεων συνομολογήθηκε ένα καλό και ρεαλιστικά υλοποιήσιμο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει και το ΔΝΤ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα σύμφωνα με την Deutsche Welle, η κριτική που ασκείται από κάποιους βουλευτές εστιάζει στο ότι «το ΔΝΤ προς το παρόν δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα –σε αντίθεση με τα άλλοτε λεγόμενα του Β. Σόιμπλε. Από τη μεριά του ο Σόιμπλε πλέον εκτιμά ότι, το ΔΝΤ απομένει ακόμη να πάρει την επίσημη απόφασή του σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέσα στον Ιούλιο». Εντούτοις, η Handelsblatt, υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ εξαρτά το θέμα της χρηματοδοτικής συμμετοχής από το ζήτημα της «βιωσιμότητας του χρέους, η οποία μέχρι στιγμής δεν είναι δεδομένη».

3

(Πηγή: REUTERS/Hannibal Hanschke)

«Η ελάφρυνση του χρέους, όπως την επιθυμεί το ΔΝΤ, δεν φαίνεται δυνατή για την ώρα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, σύμφωνα με την επιστολή Σόιμπλε ότι: μέτρα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα έπρεπε ήδη να είχαν υλοποιηθεί. Αλλά κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε εκ των πραγμάτων με ένα τέταρτο πρόγραμμα» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα και καταλήγει:

«Αντ' αυτού ο Γερμανός υπουργός κοινοποίησε στους βουλευτές τη θέση του ότι "η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει τώρα να βελτιωθεί μέσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη βοήθεια για περισσότερη οικονομική ανάπτυξη"».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ