ΚΟΣΜΟΣ

Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος υπερασπιστής των συνδικάτων

Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος υπερασπιστής των συνδικάτων
REUTERS/ TONY GENTILE

Σε σημαντικά προβλήματα και φαινόμενα κοινωνικού χαρακτήρα αναφέρθηκε ο πάπας Φραγκίσκος κατά τη σημερινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους του συνδικάτου Cisl, στο Βατικανό.

Μεταξύ άλλων, ο Πάπας υπερασπίστηκε τα συνδικάτα και τους ζήτησε να ανανεωθούν, ενώ καταδίκασε τις υψηλές συντάξεις και ζήτησε εργασία για τους νέους.

Με απλό και άμεσο τόπο - όπως συνηθίζει- ο Αργεντινός πάπας τόνισε:

«Συνδικάτο είναι μια ωραία λέξη, η οποία προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά "συν δίκη", δικαιοσύνη μαζί. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη μαζί, αν αυτή δεν είναι μαζί με όσους έχουν αποκλεισθεί. Το καλό συνδικάτο ξαναγεννιέται κάθε μέρα στις περιφερειακές συνοικίες, μετατρέπει σε ακρογωνιαίους λίθους τις πέτρες που η οικονομία αποκλείει».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο Φραγκίσκος πρόσθεσε:

«Ο καπιταλισμός της εποχής μας δεν κατανοεί την αξία του συνδικάτου, διότι έχει ξεχάσει την κοινωνική φύση της οικονομίας και του επιχειρείν. Αλλά ίσως η κοινωνία μας δεν κατανοεί το συνδικάτο διότι δεν το βλέπει να αγωνίζεται αρκετά στις περιφερειακές συνοικίες της ζωής. Δεν το βλέπει να αγωνίζεται με τους φτωχούς, τους μετανάστες, ή και λόγω του ότι η διαφθορά μπήκε στις καρδιές κάποιων συνδικαλιστών».

Ο ποντίφικας αναφέρθηκε επίσης στο 40% των νέων που είναι άνεργοι στην Ιταλία και εξήγησε ότι «το συνδικάτο γεννιέται και ξαναγεννιέται όλες τις φορές εκείνες κατά τις οποίες, όπως λένε οι προφήτες της Βίβλου, προσφέρει φωνή σε όποιον δεν την έχει».

Σύμφωνα με τον λατινοαμερικανό πάπα «οι πολύ υψηλές συντάξεις αποτελούν ύβρη για την εργασία, όπως ακριβώς και οι πολύ φτωχές συντάξεις, διότι λειτουργούν έτσι ώστε οι ανισότητες στον χώρο της εργασίας να διαιωνίζονται».

Ο Φραγκίσκος ζήτησε ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο, το οποίο να μειώσει τις ώρες εργασίας για όσους βρίσκονται κοντά στην σύνταξη και να επιτρέψει στους νέους να εργασθούν, «διότι πρόκειται για δικαίωμα και υποχρέωσή τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ