ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια εξαιρούνται από την απαγόρευση εισόδου

ΗΠΑ: Τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια εξαιρούνται από την απαγόρευση εισόδου
REUTERS/Joe Penney

Τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια εξαιρούνται από την απαγόρευση εισόδου που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση Τραμπ, και πλέον μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ ως στενά μέλη της οικογενείας.

Η εφαρμογή της προσωρινής απαγόρευσης εισόδου στη χώρα για άτομα από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη. Για 90 ημέρες, θα επιτρέπεται η είσοδος υπηκόων από τις χώρες αυτές μόνο εάν πρόκειται για άτομα με πρώτου βαθμού συγγένεια προς κατοίκους των ΗΠΑ ή άτομα που έχουν δεχθεί επίσημη πρόσκληση για επανεγκατάσταση, για ανάληψη εργασίας, ή για να δώσουν μια διάλεξη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε «μετά από περαιτέρω επαλήθευση, ότι οι αρραβωνιαστικοί / αρραβωνιαστικές θα περιλαμβάνονται ως στενά μέλη οικογενείας», είπε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Η απαγόρευση εξακολουθεί να ισχύει για παππούδες και γιαγιάδες, καθώς και για εγγόνια.

2017 06 30T014407Z 45921221 RC1FB9240F90 RTRMADP 3 USA IMMIGRATION TRAVELBAN 1

(Πηγή: REUTERS/Mike Blake)

Η απόφαση να τεθεί σε ισχύ ελήφθη από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο ενέκρινε την προσωρινή απαγόρευση που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση και η οποία είχε «παγώσει» στα κατώτερα δικαστήρια. Στην απόφασή του, το δικαστήριο εξαίρεσε από την απαγόρευση ταξιδιώτες με «θεμιτή σχέση» (bona fide relationship) με άτομο ή οντότητα στις ΗΠΑ, δίνοντας παράδειγμα τη «στενή οικογενειακή σχέση».

Ερωτηθείς πώς η απαγόρευση σε γηραιότερα μέλη και εγγόνια θα συντείνει στην ασφάλεια των ΗΠΑ, στέλεχος της κυβέρνησης δεν απάντησε άμεσα, αρκέστηκε να αναφερθεί στην οδηγία του Τραμπ να υπάρξει απαγόρευση «σε ορισμένα ταξίδια». «Επανεξετάζουμε τη θέση μας ως προς την ασφάλεια», τόνισε ο ίδιος.

Ο Τραμπ εισήγαγε την πρώτη ταξιδιωτική απαγόρευση στις 27 Ιανουαρίου, χαρακτηρίζοντάς την ως «αντιτρομοκρατικό μέτρο» που θα επιτρέψει την δημιουργία καλύτερων διαδικασιών ελέγχων. Η οδηγία δημιούργησε χάος στα αεροδρόμια, καθώς τα στελέχη τους έσπευδαν να την εφαρμόσουν προτού εμποδιστεί δικαστικά.

2017 06 29T194815Z 1687686003 RC12970ED020 RTRMADP 3 USA TRUMP ENERGY

(Πηγή:REUTERS/Carlos Barria)

Η πιο πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε σε διπλωματικές αποστολές την Τετάρτη και την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, έδωσε επεξηγηματικές οδηγίες για την ερμηνεία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τα μέλη που είναι υπήκοοι των προαναφερθέντων χωρών και στα οποία επιτρέπεται η είσοδος είναι τα εξής: γονιός, σύζυγος, παιδί, ενήλικος γιός ή ενήλικη κόρη, γαμπρός, νύφη, αδέλφια, και ετεροθαλή αδέλφια και ετεροθαλείς συγγενείς παρόμοιου βαθμού.

Τα μέλη των οποίων η είσοδος απαγορεύεται για τις επόμενες 90 ημέρες περιλαμβάνουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους θείους και τις θείες, τους ανιψιούς και τις ανιψιές, τα ξαδέλφια, τους κουνιάδους και τις κουνιάδες, και άλλα μέλη. Η συγκεκριμένη οδηγία περιελάμβανε και τους αρραβωνιασμένους, για τους οποίους έγινε εξαίρεση την τελευταία στιγμή.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ