ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της η Τουρκία στην Ελβετία

Κυπριακό: Εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της η Τουρκία στην Ελβετία
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για το Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά διατηρεί την αδιάλλακτη στάση της στα κρίσιμα θέματα που συζητούνται. Ως εκ τούτου, δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι στιγμής πρόοδος για κατάληξη σε συμφωνία. Την Πέμπτη αναμένεται να επιστρέψει στο Κραν Μοντανά ο γγ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρωινές συζητήσεις ακυρώθηκαν, μετά το κλίμα έντασης και πόλωσης που προκάλεσε χτες και προχτές η τουρκική πλευρά, και εν αναμονή της έλευσης Γκουτιέρες. Η τουρκική πλευρά ήδη έχει αρχίσει το παιχνίδι επίρριψης των ευθυνών (blame game) στην ελληνική πλευρά.

Ο Γκουτιέρες έρχεται προκειμένου να ισορροπήσει το κλίμα που ανέτρεψε η τουρκική πλευρά και να ξαναβάλει τη συζήτηση στη βάση που την έβαλε την Παρασκευή, δηλαδή προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής συζήτησης για αντικατάσταση - κατάργηση της συμφωνίας των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Αυτή τη στιγμή, η συζήτηση έχει βγει παντελώς εκτός του πλαισίου Γκουτιέρες με απόλυτη υπευθυνότητα της τουρκικής πλευράς. Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες, και ο Αϊντα ουδόλως φαίνεται ότι συνέβαλε στο να διατηρηθεί το πλαίσιο συζητήσεων στη «γραμμή» Γκουτιέρες. Ως γνωστόν, η Τουρκία επίμονα εξακολουθεί να ζητάει τη διατήρηση του καθεστώτος εγγυήσεων – παρεμβατικών δικαιωμάτων και των κατοχικών στρατευμάτων για 15 χρόνια (και τότε, εάν όλα πάνε καλά, να ξανασυζητήσουν αν θα φύγουν ή θα μείνουν).

Σε αυτό το σκηνικό, και ενώ η τουρκική πλευρά ούτε καν δέχεται να συζητήσει επί της ουσίας, για επικοινωνιακούς λόγους, και προκειμένου να πέσει η ευθύνη της δήθεν αδιαλλαξίας στην Αθήνα, γίνονται "ανακοινώσεις" (!) στο εσωτερικό της Διάσκεψης ότι πρέπει να έλθουν στην Ελβετία οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Τουρκίας. Δηλαδή, χωρίς ούτε καν να έχει συμφωνηθεί το παραμικρό, να παραβρεθούν σε μια επικοινωνιακή φιέστα επίρριψης ευθυνών.

Να σημειωθεί πως η βρετανική πλευρά φέρεται να επισημαίνει ότι η Μέι δεν πρόκειται να πάει, εάν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος. Τις προηγούμενες ημέρες επίσης, κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας Τσίπρα – Κοτζιά, συμφωνήθηκε πως, εάν υπάρξει πρόοδος, η ελληνική αντιπροσωπεία θα σπεύσει να ειδοποιήσει τον πρωθυπουργό, προκειμένου να μεταβεί στην Ελβετία.

Όλα δείχνουν ότι η «σκληρή» γραμμή Τσαβούσογλου, δεν είναι προϊόν δικής του πολιτικής επεξεργασίας, αλλά «γραμμή» Ερντογάν, ο οποίος είναι που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για το Κυπριακό. Άρα, η χρονοτριβή και οι προβοκατόρικες τακτικές είναι «γραμμή» προεδρικού μεγάρου, και αυτές είναι οι οδηγίες που έχουν δοθεί στον Τσαβούσογλου. Η τουρκική πλευρά, βέβαια, δημιουργεί κλίμα ότι έρχεται ο Γιλντιρίμ, αλλά θεωρείται αδύνατον, δεδομένου του αδιεξόδου, στο οποίο έχει οδηγήσει τη Διάσκεψη η Τουρκία, με την αδιάλλακτη και παρελκυστική τακτική της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ