ΚΟΣΜΟΣ

Η γυμναστική τώρα θα αφορά και τα κορίτσια στα σχολεία της Σαουδικής Αραβίας

Η γυμναστική τώρα θα αφορά και τα κορίτσια στα σχολεία της Σαουδικής Αραβίας
REUTERS/Faisal Al Nasser

Το υπουργείο παιδείας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε πως από την επόμενη σχολική χρονιά στα δημόσια σχολεία οι μαθήτριες θα έχουν το μάθημα της φυσικής αγωγής. Αυτή η κίνηση αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κοινωνική μεταρρύθμιση στο ισλαμικό, συντηρητικό βασίλειο.

Η γυμναστική για τις γυναίκες είναι αμφιλεγόμενο ζήτημα στη Σαουδική Αραβία, καθώς οι συντηρητικοί την θεωρούν "ανήθικη" και κατά συνέπεια δεν είναι υποχρεωτικό μάθημα. Στα περισσότερα δημόσια σχολεία τα κορίτσια δεν γυμνάζονται, αλλά κάποια ιδιωτικά περιλαμβάνουν το μάθημα στο πρόγραμμά τους, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Σαουδική Αραβία εφαρμόζει μια πολύ αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου και των εθίμων που απαιτούν από τιςγυναίκες να έχουν έναν άνδρα "κηδεμόνα" σε όλη τη ζωή τους και να ντύνονται σεμνά. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται στις γυναίκες να οδηγούν. Ωστόσο η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει κάνει κάποια βήματα, εφαρμόζοντας σταδιακά μεταρρυθμίσεις για να δώσει κάποιες ευκαιρίες στις γυναίκες και να ενισχύσει τη συμμετοχή τους στην εργασία.

Η εισαγωγή της γυμναστικής στα σχολεία είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο της Σούρα το 2014 αλλά η απόφαση δεν εφαρμόστηκε επειδή αντέδρασαν έντονα πολλοί ιεροκήρυκες που θεωρούν τη φυσική αγωγή για τις γυναίκες "δυτικότροπη". Νωρίτερα φέτος το Συμβούλιο έδωσε επίσης το πράσινο φως για την έκδοση αδειών για γυμναστήρια γυναικών, για τα οποία μέχρι τώρα υπήρχε νομικό κενό.

Η παχυσαρκία συνιστά σημαντικό πρόβλημα στη Σαουδική Αραβία και επιβαρύνει το σύστημα υγείας της χώρας. Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού περιλαμβάνει την διάδοση του αθλητισμού και των ψυχαγωγικών σπορ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ