ΚΟΣΜΟΣ

Ανένδοτος ο Ερντογάν: Δεν σταματά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

Ανένδοτος ο Ερντογάν: Δεν σταματά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Murad Sezer

Ανένδοτος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, η οποία έχει επιβληθεί στη χώρα από την περίοδο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, τονίζοντας πως ο «συναγερμός» θα λήξει μόνο όταν τελειώσει η μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Νωρίτερα την Τετάρτη, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 14 υπαξιωματικούς του στρατού και εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 51 ανθρώπων, περιλαμβανομένων και 34 πρώην εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση TRT, τους οποίους θεωρούν ύποπτους για διασυνδέσεις με το πραξικόπημα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει θέμα άρσης του μέτρου έκτακτης ανάγκης με όλα αυτά που συμβαίνουν», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς επενδυτές στην Άγκυρα. «Θα άρουμε το μέτρο έκτακτης ανάγκης μόνο όταν δεν θα χρειάζεται πλέον να μαχόμαστε κατά της τρομοκρατίας. Η άρση του μέτρου έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι δυνατή στο όχι τόσο μακρινό μέλλον», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος ωστόσο δεν έδωσε πιο συγκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Η Άγκυρα επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, όταν μία ομάδα στασιαστών στρατιωτών κατέλαβε άρματα μάχης, ελικόπτερα και πολεμικά αεροσκάφη και επιτέθηκε στο κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 240 άνθρωποι.

Από τότε, περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν αποπεμφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον στρατό, τη δημόσια υπηρεσία και τον ιδιωτικό τομέα και περισσότεροι από 50.000 έχουν συλληφθεί για υποτιθέμενες σχέσεις με το πραξικόπημα.

Το μέτρο της έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον πρόεδρο και στο υπουργικό συμβούλιο να παρακάμπτουν το κοινοβούλιο στην έγκριση νέων νόμων και να περιορίζουν ή να αναστέλλουν δικαιώματα και ελευθερίες όποτε κρίνουν πως είναι απαραίτητο.

Οι επικριτές του λένε πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τα μέτρα για να συντρίψει τους διαφωνούντες, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως είναι απαραίτητα λόγω της σοβαρότητας των απειλών για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι εκκαθαρίσεις στον στρατό είναι πιθανό να φθάνουν στο τέλος τους.

Περίπου 7.655 στρατιωτικοί – περιλαμβανομένων 150 στρατηγών, πτεράρχων και ναυάρχων και 4.287 αξιωματικών – έχουν απολυθεί μετά το πραξικόπημα.

«Η στρατιωτική εκκαθάριση έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί με την αποπομπή στρατιωτικών από όλες τις βαθμίδες. Η μάχη αυτή θα συνεχιστεί μέχρις ότου και το τελευταίο μέλος του FETO πληρώσει το τίμημα για την προδοσία του», δήλωσε ο Γιλντιρίμ στην ίδια διάσκεψη στην Άγκυρα.

FETO είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως υποκινητή του πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στο πραξικόπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ