ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας απαιτεί εξηγήσεις για τη δολοφονία γυναίκας από αστυνομικούς στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας απαιτεί εξηγήσεις για τη δολοφονία γυναίκας από αστυνομικούς στις ΗΠΑ
Govel/Stephen Govel Photography/Handout via REUTERS

Ο θάνατος της Αυστραλής από τα πυρά ενός αστυνομικού στην Μινεάπολις το Σαββατοκύριακο είναι "συγκλονιστικός" και "ανεξήγητος", δήλωσε την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ, προσθέτοντας ότι οι Αυστραλοί διπλωμάτες ζητούν εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές.

Η Τζαστίν Νταμόντ, με καταγωγή από το Σίδνεϋ, πυροβολήθηκε από τον αστυνομικό αφότου είχε καλέσει η ίδια την αστυνομία για έναν πιθανό βιασμό πίσω από το σπίτι της σε μια ήσυχη γειτονιά στην πολιτεία Μινεσότα.

Ο Τέρνμπουλ δήλωσε σε τηλεοπτική της Αυστραλίας ότι ο ίδιος και ο γενικός πρόξενος της Αυστραλίας στο Σικάγο "ζητούν απαντήσεις".

"Πώς μπορεί μια γυναίκα που ζητά βοήθεια στον δρόμο, φορώντας τις πυτζάμες της, να δεχθεί πυροβολισμούς κατ' αυτόν τον τρόπο;" ρώτησε σε συνέντευξη με τον σταθμό Nine Network. "Αποτελεί συγκλονιστικό φόνο, και ναι, απαιτούμε απαντήσεις, εκ μέρους της οικογενείας της", είπε.

HPA 2

(REUTERS/Adam Bettcher)

Το Γραφείο Εγκληματικών Συλλήψεων της Μινεσότα, υπεύθυνο για την αξιολόγηση επεισοδίων με πυροβολισμούς που αφορούν την αστυνομία στην πολιτεία, έκανε έκκληση στο κοινό για τυχόν βίντεο του επεισοδίου και είπε ότι ο αστυνομικός που πυροβόλησε τη γυναίκα - τον οποίο τα τοπικά μέσα κατονομάζουν ως Μοχάμεντ Νουρ - και άλλος ένας αστυνομικός που βρισκόταν στο περιπολικό μαζί του έχουν τεθεί σε αναγκαστική άδεια.

Η Νταμόντ, η οποία ήταν αρραβωνιασμένη με Αμερικανό τον οποίο θα παντρευόταν τον Σεπτέμβριο, πέθανε από τραύμα που προκλήθηκε από πυροβολισμό στην κοιλιά, είπε το γραφείο του ιατροδικαστή της περιοχής, το οποίο χαρακτήρισε τον θάνατό της φόνο.

Η δήμαρχος της Μινεάπολις, Μπέτσι Χόντζες, και το παράρτημα της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών της Αμερικής (ACLU) στην πόλη εξέφρασαν δημόσια την απορία γιατί δεν ήταν ανοιχτές οι φορητές κάμερες των αστυνομικών και η κάμερα στο ταμπλό του περιπολικού.

Η διοικητής της αστυνομίας της πόλης χαρακτήρισε τον θάνατο της Νταμόντ "τραγικό" και υποσχέθηκε έρευνα με πλήρη διαφάνεια, ενώ ο δικηγόρος του Νουρ, Τομ Πλάνκετ, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του Νουρ στην οικογένεια, μέσω γραπτής δήλωσης. Η δήλωση δεν περιγράφει τον ρόλο του Νουρ στον πυροβολισμό, ενώ οι αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις ταυτότητες των αστυνομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ