ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορικές επιδρομές της Συρίας σε περιοχές που δρουν αντάρτες

Αεροπορικές επιδρομές της Συρίας σε περιοχές που δρουν αντάρτες
Φωτογραφία αρχείου Hezbollah Military/Handout via Reuters TV

Η συριακή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Γούτα, σε περιοχή δηλαδή που δρουν αντάρτες -σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

Τα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα βρίσκονται αντιμέτωπα εδώ και πολλές εβδομάδες με τους αντάρτες κοντά στην Άιν Τάρμα, που συνδέει την ανατολική Γούτα με τη συνοικία Τζόμπαρ της συριακής πρωτεύουσας, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

Βομβαρδισμοί έπληξαν επίσης και την περιφέρεια της πόλης Τζίσριν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Όπως σημειώνει το Γαλλικό πρακτορείο, το Σάββατο, η Ρωσία, σύμμαχος της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ανακοίνωσε την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας με «μετριοπαθείς» ομάδες ανταρτών στην ανατολική Γούτα, - περιοχή που πολιορκείται και βομβαρδίζεται τακτικά εδώ και τέσσερα χρόνια από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο στρατός ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι σταματά τις μάχες σε «περιοχές» αυτού του προπυργίου των ανταρτών, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως «θα απαντήσει κατάλληλα σε κάθε παραβίαση» της κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο, καμία ομάδα ανταρτών στην ανατολική Γούτα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τη συμμετοχή της στην κατάπαυση του πυρός.

Η περιοχή αυτή αποτελεί μία από τις τέσσερις «ζώνες αποκλιμάκωσης» που προβλέπεται να εγκαθιδρυθούν μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ρωσία και το Ιράν -σύμμαχοι της κυβέρνησης του Άσαντ- και η Τουρκία -που υποστηρίζει τους εξεγερμένους- για την επίτευξη μιας βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον Μάιο, δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι σήμερα λόγω διαφωνιών για τα μέσα τήρησης της εκεχειρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ