ΚΟΣΜΟΣ

Τετ α τετ του Μπόνο με Μακρόν και Μπριζίτ στο Ελιζέ (pics)

Τετ α τετ του Μπόνο με Μακρόν και  Μπριζίτ στο Ελιζέ (pics)
REUTERS/Philippe Wojazer

Ο τραγουδιστής Μπόνο, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης One, έγινε δεκτός στο Ελιζέ από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει την αναπτυξιακή βοήθεια «στο 0,55% (του ΑΕΠ) το 2022», σύμφωνα με τον επικεφαλής του συγκροτήματος U2.

«Περισσότερο από ένα ραντεβού, ήταν μια συνομιλία» αφηγήθηκε ο Μπόνο στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης.

MPONO 1

«Είδα έναν πρόεδρο πολύ ανοικτό στο να βρει καινοτόμες λύσεις για να επιλύσει τα προβλήματα που πλήττουν τους φτωχούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Συζητήσαμε επίσης σχετικά με την προσφυγική κρίση και το γεγονός ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων κατανοεί ότι όσα εκτυλίσσονται στην Αφρική την αφορούν» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη δέσμευσή του για 0,55% για το 2022» είπε με ικανοποίηση αναφερόμενος στη προεκλογική δέσμευση του Εμανουέλ Μακρόν.

(REUTERS/Philippe Wojazer)

Η κυβέρνηση εντούτοις αποφάσισε για το 2017 να μειώσει τον προϋπολογισμό για την αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 140 εκατομμυρίων το 2017, στο πλαίσιο των περικοπών στις δαπάνες του προϋπολογισμού ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο.

Τη μείωση αποδοκίμασε η οργάνωση One, που είχε υπογραμμίσει την 11η Ιουλίου ότι «τα 141 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν για παράδειγμα να επιτρέψουν σε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV να αποκτήσουν πρόσβαση σε θεραπεία κρίσιμης σημασίας».

Το ποσό της αναπτυξιακής βοήθειας της Γαλλίας αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017, ήτοι περίπου το 0,38% του ΑΕΠ, έπειτα από 8,1% το 2015 και 8,4% το 2016, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών.

MPONO 2

(REUTERS/Philippe Wojazer)

Ο Ιρλανδός καλλιτέχνης συναντήθηκε επίσης με «τη Μπριζίτ, που έχει ένα πάθος για την εκπαίδευση των κοριτσιών, διότι είναι καθηγήτρια».

Ο τραγουδιστής συζήτησε με το ζεύγος Μακρόν «για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα το πρόβλημα των 30 εκατομμυρίων κοριτσιών που δεν πάνε σχολείο».

MPONO 3

(REUTERS/Philippe Wojazer)

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπόνο επισκέπτεται το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας: το 2002 είχε συναντηθεί με τον Ζαν Σιράκ, το 2008 με το Νικολά Σαρκοζί και το 2012 με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται επίσης να κάνει δεκτή την Τετάρτη την τραγουδίστρια Ριάνα, η οποία την 24η Ιουνίου είχε αναρτήσει στο Twitter, απευθυνόμενη στον Γάλλο πρόεδρο, το ερώτημα εάν η Γαλλία θα «δεσμευτεί για το Ταμείο για την Εκπαίδευση». Η οργάνωση αυτή καταβάλλει προσπάθειες υπέρ της πρόσβασης στην εκπαίδευση των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ η τραγουδίστρια είναι πρέσβειρα σε αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ