ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Επίθεση Ταλιμπάν σε στρατιωτική βάση στην Κανταχάρ

Αφγανιστάν: Επίθεση Ταλιμπάν σε στρατιωτική βάση στην Κανταχάρ
REUTERS/ OMAR SOBHANI

Αυτοκινητοπομπή δεκάδων ταλιμπάν επιτέθηκε την Τρίτη στη διάρκεια της νύχτας σε βάση του αφγανικού στρατού στο νότιο τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 26 στρατιώτες και 80 εξεγερμένοι, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς.

Σύμφωνα με τοπική πηγή, η επίθεση στο στρατόπεδο Καρζάλι, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Κανταχάρ, διήρκεσε πολλές ώρες και ο στρατός αναγκάστηκε να καλέσει αεροπορικές ενισχύσεις για να βομβαρδίσουν τους επιτιθέμενους.

Το στρατόπεδο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της επαρχίας Κανταχάρ, κοντά στη Χελμάντ, προπύργιο των ταλιμπάν όπου κυριαρχεί η καλλιέργεια του οπίου, απ΄όπου αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους.

«Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στο στρατόπεδο Καρζάλι στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Οι αντάρτες αντιστάθηκαν με γενναιότητα και σκότωσαν περισσότερους από 80 τρομοκράτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο στρατηγός Ντάουλατ Ουαζίρι, ο οποίος έκανε λόγο για απολογισμό 26 νεκρών και 13 τραυματιών στις τάξεις του στρατού.

Όμως νοσοκομειακή πηγή στην Κανταχάρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «τουλάχιστον 25 τραυματισμένοι στρατιώτες» διακομίστηκαν στα νοσοκομεία της πόλης.

Οι ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με ανάρτησή τους στο Twitter και έκαναν λόγο για 70 νεκρούς.

Σύμφωνα με κάτοικο του τομέα Χακρέζ όπου βρίσκεται η βάση, ο οποίος μίλησε με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, «εκατοντάδες ταλιμπάν έφθασαν σε μια φάλαγγα περίπου 30 οχημάτων και επιτέθηκαν σε διάφορα σημεία της βάσης. Οι μάχες διήρκεσαν ώρες. Αεροπορικές ενισχύσεις κλήθηκαν για να βομβαρδίσουν τους επιτιθέμενους».

Υψηλόβαθμος αξιωματικός, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε πως ορισμένοι στρατιώτες εξακολουθούσαν να αγνοούνται σήμερα το απόγευμα.

«Υπήρχαν περισσότεροι από 80 στρατιώτες στη βάση, ήταν μια μεγάλη επίθεση. Περίπου δέκα στρατιώτες εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι επιτιθέμενοι πήραν στρατιωτικά οχήματα και όπλα κατά την αποχώρησή τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ταλιμπάν δέχθηκαν ωστόσο τα πυρά των ελικοπτέρων, δήλωσε ο στρατηγός Ραζίκ Σιρζάι, διοικητής της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κανταχάρ.

«Πραγματοποιήσαμε πολλές επιδρομές και σκοτώσαμε δεκάδες από αυτούς. Τα ελικόπτερά μας μετέφεραν στη συνέχεια τους τραυματισμένους στρατιώτες στα νοσοκομεία της Κανταχάρ», είπε.

Η τελευταία μεγάλη επίθεση των ταλιμπάν εναντίον στρατιωτικής βάσης, στις 21 Απριλίου κοντά στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ (βόρεια,) προκάλεσε τουλάχιστον 135 θανάτους σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό -περισσότερους από 200 σύμφωνα με πηγές ασφαλείας- μεταξύ νεαρών νεοσύλλεκτων που κατελήφθησαν εξαπίνης στο τέμενος στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής και στην τραπεζαρία του στρατοπέδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ