ΚΟΣΜΟΣ

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων
REUTERS/ HANDOUT

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επέβαλαν κυρώσεις οι οποίες στοχοθετούν το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, μία ημέρα αφού η Τεχεράνη προχώρησε σε επιτυχή δοκιμή ενός είδους πυραύλου ο οποίος μπορεί να θέτει δορυφόρους σε τροχιά.

Το υπουργείο στοχοθέτησε, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του, οργανισμούς και οντότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας που συνδέονται με το ιρανικό πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων, ενώ καταδίκασε τις «προκλητικές ενέργειες» της Τεχεράνης και την «απειλή» που θεωρεί ότι αντιπροσωπεύει το Ιράν για τη Μέση Ανατολή.

Τα τιμωρητικά μέτρα — το πάγωμα των πόρων που πιθανόν διαθέτουν σε τράπεζες στις ΗΠΑ και κάθε συναλλαγής με τις ΗΠΑ — στρέφονται πιο συγκεκριμένα εναντίον έξι θυγατρικών του Ομίλου Βιομηχανιών Σαχίντ Χεμάτ (Shahid Hemmat Industrial Group, ή SHIG), ενός νομικού προσώπου το οποίο κατά την Ουάσινγκτον βρίσκεται «στην καρδιά του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν».

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε άμεσα αυτές τις κυρώσεις με τη «συνέχιση των προκλητικών ενεργειών του Ιράν, όπως η εκτόξευση την Πέμπτη ενός πυραύλου ικανού να θέτει σε τροχιά δορυφόρους».

Μετά την «επιτυχία» της δοκιμής ενός πυραύλου αυτού του τύπου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε μια «πρόκληση» από μέρους του Ιράν και μια ενδεχόμενη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ουάσινγκτον και άλλοι υποψιάζονται ότι το Ιράν επιδιώκει στην πραγματικότητα να αποκτήσει, αναπτύσσοντας την τεχνολογία των πυραύλων που προορίζονται για να τίθενται δορυφόροι σε τροχιά, διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) που θα είναι ικανοί να φέρουν συμβατική γόμωση ή ακόμη και πυρηνικές κεφαλές.

Το Ιράν το διαψεύδει, διαβεβαιώνοντας ότι το διαστημικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς. Νωρίτερα σήμερα διατράνωσε ότι η χθεσινή δοκιμή δεν παραβιάζει αποφάσεις του ΟΗΕ.

Αλλά για το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι πύραυλοι που μπορούν να θέτουν σε τροχιά δορυφόρους αξιοποιούν τεχνολογίες «που συνδέονται στενά με εκείνες των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και αυτή η εκτόξευση συνιστά μια απειλή από πλευράς του Ιράν».

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του ιρανικού προγράμματος για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων — το οποίο ήδη έχει βρεθεί στο στόχαστρο αποφάσεων του ΟΗΕ — καταγράφονται ενώ η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη κλιμακώνεται μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου Τραμπ.

Η κυβέρνηση του Τραμπ πάντως, μέχρι στιγμής, συνεχίζει να τηρεί την ιστορική συμφωνία του Ιουλίου του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μια διπλωματική επιτυχία της κυβέρνησης του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, που προέβλεπε τη σταδιακή άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η συμφωνία αυτή, την οποία υπέγραψαν επίσης η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, σταδιακά μοιάζει να αντιμετωπίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση με όλο και περισσότερη δυσαρέσκεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ