ΚΟΣΜΟΣ

Τζον Κέλι: Παραμένει ο Τζεφ Σέσιονς στην κυβέρνηση Τραμπ

Τζον Κέλι: Παραμένει ο Τζεφ Σέσιονς στην κυβέρνηση Τραμπ
REUTERS/Aaron P. Bernstein

Ο νέος Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, ότι η θέση του στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι ασφαλής.

Η διαβεβαίωση αυτή δόθηκε από τον Κέλι καθώς τις τελευταίες εβδομάδες ο Σέσιονς έγινε στόχος σφοδρής κριτικής από τον πρόεδρο Τραμπ, σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου.

Ο Κέλι ανέλαβε τα καθήκοντά του την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ τηλεφώνησε το Σάββατο στον Σέσιονς διαβεβαιώνοντάς τον για την βούληση του Λευκού Οίκου, να παραμείνει στην ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

Την είδηση της τηλεφωνικής αυτής συζήτησης μετέδωσε πρώτο το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Ο Κέλι είπε πως ο πρόεδρος Τραμπ, είναι ακόμη ενοχλημένος από την απόφαση που έλαβε ο Σέσιονς το Μάρτιο να αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα που διεξάγει το FBI, υπό το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον ανεξάρτητο ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά και πιθανής συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία.

Το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε πιθανή εμπλοκή του στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ενώ ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του και της Μόσχας.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters για τον σχολιασμό της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Κέλι και του Σέσιονς.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στον Σέσιονς μέσω ανάρτησης του στο Twitter, χαρακτηρίζοντας τον ως “πολύ αδύναμο” ενώ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “The Wall Street Journal” δήλωσε ότι ήταν “πολύ απογοητευμένος” με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Όταν στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα ρωτήθηκε σχετικά με το μέλλον του Σέσιονς, ο Τραμπ απάντησε: “Ο χρόνος θα δείξει. Ο χρόνος θα δείξει.

Από την άλλη μεριά, με τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης συντάχθηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη στα νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόκλησης μιας νέας πολιτικής σύγκρουσης με τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει αναφερθεί στον Σέσιονς τις τελευταίες ημέρες.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης την προηγούμενη εβδομάδα άφησε να εννοηθεί ότι εντός των ημερών θα δημοσιοποιήσει στοιχεία για την ενεργοποίηση των ερευνών αναφορικά με τις “διαρροές” απόρρητων πληροφοριών από την κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προς τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κεντρική Αμερική, όπου είχε κύκλο συναντήσεων με υπουργούς της περιοχής και κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που αυξάνει την παράνομη μετανάστευση, μέσω του Μεξικού προς τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ