ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Και η αντιτρομοκρατική στις έρευνες για το περιστατικό με το μαχαίρι στον Πύργο του Άιφελ

Παρίσι: Και η αντιτρομοκρατική στις έρευνες για το περιστατικό με το μαχαίρι στον Πύργο του Άιφελ
EPA/YOAN VALAT

Την διενέργεια ερευνών σχετικά με την τρομοκρατία ενεργοποίησαν Γάλλοι εισαγγελείς μετά το περιστατικό που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στον Πύργο του Άϊφελ, όταν ένας άντρας οπλισμένος με μία λεπίδα προσπάθησε να εισέλθει στον πύργο, με την βία, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, αρχικά χαρακτηρίστηκε από τις αρχές ως εγκληματική πράξη. Ωστόσο, έπειτα από τις δηλώσεις του υπόπτου στην αστυνομία αναθεωρήθηκε ο χαρακτήρας της έρευνας και χαρακτηρίστηκε ως πράξη που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Υπενθυμίζεται πως ο άνδρας συνελήφθη ενώ επιχείρησε να περάσει τον έλεγχο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Κυριακής, η εταιρεία εκμετάλλευσης του αξιοθέατου.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες προέκυψε πως ο ύποπτος δεν είχε συνεργούς και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρά της δράσης του.

Με σκοπό τον λεπτομερή έλεγχο του σημείου, οι αρχές ζήτησαν από τους επισκέπτες του Πύργου του Άιφελ, ο οποίος ήταν φωτισμένος στα χρώματα της Παρί Σεν Ζερμέν για να καλωσορίσει τον Νεϊμάρ, να αποχωρήσουν λίγο νωρίτερα από τις 00.45 (τοπική ώρα) που κλείνει κανονικά.

Ανησυχία ωστόσο προκαλεί στις Αρχές το γεγονός πως διακόσοι εβδομήντα ένας τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει στη Γαλλία από εμπόλεμες ζώνες στο Ιράκ και τη Συρία και σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ όλοι του υπόκεινται σε ελέγχους από τις διωκτικές αρχές.

Χαρακτηριστικό είναι πως περίπου 700 Γάλλοι υπήκοοι εκτιμάται ότι έχουν πολεμήσει στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Παρίσι προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον επαναπατρισμό τους.

Παράλληλα ο Κολόμπ χαρακτήρισε «πολύ υψηλή» την απειλή επιθέσεων τζιχαντιστών, επικαλούμενος δύο περιστατικά επιθέσεων ενάντια αστυνομικών στην λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και επτά αποτραπείσες επιθέσεις μέχρι σήμερα αυτό το χρόνο.

Όπως ανέφερε, περισσότεροι από 18.500 άτομα βρίσκονται υπό ένα προληπτικό σύστημα παρακολούθησης για συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται ως ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ