ΚΟΣΜΟΣ

Το Al-Jazeera αντιδρά στο «μαύρο» του Ισραήλ: Θα προσφύγουμε στην δικαιοσύνη

Το Al-Jazeera αντιδρά στο «μαύρο» του Ισραήλ: Θα προσφύγουμε στην δικαιοσύνη
REUTERS/Ronen Zvulun/

Έντονη είναι η αντίδραση του τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera του Κατάρ στην προσπάθεια του Ισραήλ να σταματήσει την λειτουργία του στην χώρα. Δηλώνει έτοιμο να προσφύγει στην δικαιοσύνη για να προσβάλει την απόφαση.

«Το Al-Jazeera καταγγέλλει το μέτρο αυτό εκ μέρους ενός κράτους που ισχυρίζεται ότι είναι η μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) εκπρόσωπος του τηλεοπτικού δικτύου προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του μέτρου.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να κλείσει τα γραφεία του Al-Jazeera , το οποίο οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν για υποκίνηση βίας, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Επικοινωνιών.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και χρόνια το δίκτυο για έλλειψη αντικειμενικότητας στην κάλυψη της διένεξης με τους Παλαιστίνιους. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει στα τέλη του Ιουλίου ότι ήθελε να διώξει το Al-Jazeera κατηγορώντας το ότι υποδαυλίζει την ένταση στη διένεξη για τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ.

«Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι είναι το μοναδικό δημοκρατικό κράτος στη Μέση Ανατολή και επαίρεται γι΄αυτό, αλλά , με την απόφασή του, ακολουθεί τον δρόμο των δικτατοριών που δεν αναγνωρίζουν την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης», δήλωσε στο AFP το στέλεχος του τηλεοπτικού δικτύου, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για το γεγονός ότι ο ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών δικαιολόγησε την απόφαση χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα των «χωρών του αποκλεισμού, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν».

Ο υπουργός Επικοινωνιών δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι «τον τελευταίο καιρό, σχεδόν όλες οι χώρες της περιοχής, κυρίως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, έχουν φθάσει στο συμπέρασμα ότι το Al-Jazeera υποκινεί σε τρομοκρατία και θρησκευτικό εξτρεμισμό». «Ήταν αφύσικο στις συνθήκες αυτές αυτό το δίκτυο να συνεχίζει να εκπέμπει» από το Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Αγιούμπ Κάρα.

2017 08 06T141256Z 2010423274 RC1FB4FD0750 RTRMADP 3 ISRAEL ALJAZEERA

(Γραφεία του Al Jazeera στην Ιερουσαλήμ/REUTERS/Ronen Zvulun)

Απαντώντας στην κατηγορία για έλλειψη αντικειμενικότητας στην κάλυψη των γεγονότων της Ιερουσαλήμ τον περασμένο μήνα, ο υπεύθυνος του Al-Jazeera δήλωσε: «Η κάλυψη των γεγονότων στα παλαιστινιακά εδάφη είναι επαγγελματική και αντικειμενική και οι Ισραηλινοί το έχουν αναγνωρίσει παραπάνω από μία φορές διότι φροντίζουμε να παρουσιάζουμε τις απόψεις και τις αντίθετές τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ