ΚΟΣΜΟΣ

«Ψυχρή» συνάντηση Αμερικανού και Ρώσου ΥΠΕΞ – Τι ζήτησε ο Λαβρόφ

«Ψυχρή» συνάντηση Αμερικανού και Ρώσου ΥΠΕΞ – Τι ζήτησε ο Λαβρόφ
REUTERS/Mohd Rasfan/Pool

Στην χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Μάλιστα υπογράμμισε πως οι δύο χώρες δεν θα ήταν χρήσιμο να διακόψουν τις σχέσεις μόνο και μόνο εξαιτίας των υποψιών για ρωσική ανάμιξη στις περυσινές αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Τίλερσον δήλωσε επίσης πως η Ρωσία έχει εκφράσει κάποια προθυμία να επαναλάβει τις συνομιλίες για την κρίση στην Ουκρανία.

«Θα πρέπει να βρούμε σημεία στα οποία μπορούμε να δουλέψουμε μαζί... Σε σημεία στα οποία έχουμε διαφωνίες θα πρέπει να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους για να τις αντιμετωπίζουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους.

Ο Τίλερσον είχε συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο μιας διεθνούς συνάντησης την Κυριακή στη Μανίλα, όπου ρώτησε επίσης για τα αντίποινα της Μόσχας εναντίον των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Ο ίδιος ανέφερε πως είπε στον Λαβρόφ ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν έως την 1η Σεπτεμβρίου στην εντολή του Κρεμλίνου να μειώσουν κατά περίπου 60% το διπλωματικό προσωπικό τους στη Ρωσία.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που γίνεται αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε απρόθυμα τις κυρώσεις που η Ρωσία υποστηρίζει πως ισοδυναμούν με εμπορικό πόλεμο σε πλήρη κλίμακα και τερματίζουν τις ελπίδες για καλύτερες σχέσεις.

Ο Λαβρόφ από την μεριά του δήλωσε χθες πως πιστεύει ότι οι αμερικανοί συνάδελφοί του είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Μόσχα σε περίπλοκα ζητήματα παρά τις εντάσεις.

Ο Τίλερσον δήλωσε ακόμη πως συζήτησε με τον Λαβρόφ τις υποψίες για ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 «ώστε να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν πόσο σοβαρό ήταν αυτό το επεισόδιο και πόσο σοβαρά έβλαψε τη σχέση» ανάμεσα στις δύο χώρες. Ωστόσο, δεν πιστεύει πως αυτό θα πρέπει να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις σχέσεις τους.

«Θέλουμε να εργασθούμε μαζί τους σε τομείς που έχουν σοβαρό ενδιαφέρον για την εθνική μας ασφάλεια και ταυτόχρονα έχουμε αυτό το θέμα της δυσπιστίας που μας διαιρεί, έτσι αυτό που κάνουμε εμείς που βρισκόμαστε στο διπλωματικό τμήμα της σχέσης μας είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται» , δήλωσε ο Τίλερσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ