ΚΟΣΜΟΣ

FAZ: To παρατράβηξε η Άγκυρα στο θέμα της επίσκεψης Γερμανών βουλευτών στο Ικόνιο

FAZ: To παρατράβηξε η Άγκυρα στο θέμα της επίσκεψης Γερμανών βουλευτών στο Ικόνιο
REUTERS/Tobias Schwarz

Επτά Γερμανοί βουλευτές μπορούν να επισκεφθούν τη βάση του Ικονίου στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ, με τις λεπτομέρειες να μην διευκρινιστεί, σύμφωνα με άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι «το παρατράβηξε» με την σχετική απαγόρευση της να μην επιτρέπει την επίσκεψη μελών του γερμανικού Κοινοβουλίου στην στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ και του Ικονίου.

Η εφημερίδα σχολιάζει ακόμη ότι το ΝΑΤΟ προσέφερε στην τουρκική ηγεσία το ενδεδειγμένο πλαίσιο λύσης, ώστε να μην πληγεί το κύρος της. Για το ίδιο ζήτημα η SZ αναφέρει:

Για μεγάλο χρονικό διάστημα το ΝΑΤΟ απέφευγε να αναμιχθεί στη διμερή αντιπαράθεση των δύο μελών του, της Γερμανίας και της Τουρκίας. Αυτό ήταν εφικτό όσον αφορά την επίσκεψη βουλευτών στους γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο Ιντσιρλίκ, καθώς εκεί οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr) είχαν αναπτύξει δράση εκτός των πλαισίων του ΝΑΤΟ. Στο Ικόνιο τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Παρά τις επίπονες διαμεσολαβητικές προσπάθειες του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά, όπως γράφει η Deutsche Welle ότι:

Το κεντρικό πρόβλημα παραμένει: πρόκειται για τη μεταμόρφωση της Τουρκίας σε ένα αυταρχικό κράτος με προεδρικό πολίτευμα, μία μεταμόρφωση που συμβαδίζει με τη συνεχώς εντεινόμενη αποξένωση της χώρας από τους συμμάχους της στην Ευρώπη. Αυτό έχει επιβλαβείς συνέπειες και για το ΝΑΤΟ. Επί της ουσίας η αντιπαράθεση δεν περιορίζεται σε μία απλή επίσκεψη του στρατεύματος. Γι' αυτό και δεν πρόκειται να λυθεί με μία απλή επίσκεψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ