Οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν άδεια διανομής της αμφιλεγόμενης ταινίας «Ματίλντα»
Το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε άδεια διανομής της κινηματογραφικής ταινίας «Ματίλντα», το ιστορικό δράμα που πραγματεύεται τον έρωτα του τσάρου Νικόλαου Β’ με τη μπαλαρίνα Ματίλντα Κσεσίνσκαγια, η οποία έχει πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση τόσο στην Δούμα όσο και στην Ορθόδοξη εκκλησία.
«Σήμερα, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε άδεια διανομής για την ταινία του σκηνοθέτη Αλεξέι Ουτσίτελ ‘Ματίλντα’ με βάση την νομοθεσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του τμήματος κινηματογράφου του υπουργείου Βιατσεσλάφ Τελνόφ.
«Εντούτοις, οι κατά τόπου αρχές, λαμβάνοντας υπόψη τις παραδόσεις και τα έθιμα των πληθυσμών τους, μπορούν να κρίνουν ανεξάρτητα την χρησιμότητα της διανομής μιας τέτοιας ταινίας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει «τίποτα απαγορευμένο» στη συγκεκριμένη ταινία.
Οι αρχές των Δημοκρατιών της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν κάλεσαν το αρμόδιο υπουργείο να μην επιτρέψει την διανομή της ταινίας στις περιοχές τους.
Η «Ματίλντα» του Ουτσίτελ έχει πυροδοτήσει την οργή θρησκευτικών ηγετών και της Ορθόδοξης εκκλησίας, με κάποιους να έχουν απειλήσει ότι θα πυρπολήσουν τους κινηματογράφους που θα προβάλουν την ταινία.
Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκπρόσωποι μιας θρησκευτικής οργάνωσης τόνισαν ότι η ταινία αποτελεί «μια πρόκληση ενάντια στην Ρωσία και την θρησκεία»
Η βουλευτής Νατάλια Ποκλόνσκαγια έστειλε ένα αίτημα στην γενικό εισαγγελέα της χώρας Γιούρι Τσάικα να διεξάγει έρευνα για την ταινία. Όπως υποστήριξε, μια ειδική επιτροπή κατέληξε ότι η ταινία πλήττει την εικόνα του τσάρου Νικολάου, ο οποίος, μαζί με την οικογένειά του, αγιοποιήθηκαν το 2000 από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η ταινία του Ουτσίτελ αναμένεται να προβληθεί στην Ρωσία στις 25 Οκτωβρίου.
Πρόστιμο «μαμούθ» στο Reddit λόγω αδυναμίας επαλήθευσης της ταυτότητας ανήλικων χρηστών
14:47
Τέσσερα χρόνια πολέμου: Η ουκρανική σημαία υψώθηκε δίπλα στην ευρωπαϊκή στις Βρυξέλλες (pics)
14:36
Instant Win: Η νέα εμπειρία διασκέδασης από την Allwyn – Κέρδη έως 500 ευρώ στη στιγμή
14:28
Ένταση για τα βίντεο στη δίκη των Τεμπών: Απορρίφθηκε το αίτημα για κλήτευση του Εφέτη Ανακριτή
14:24