ΚΟΣΜΟΣ

Αμετακίνητος ο Τραμπ απέναντι στη Βόρεια Κορέα με νέα πιο σκληρή προειδοποίηση

Αμετακίνητος ο Τραμπ απέναντι στη Βόρεια Κορέα με νέα πιο σκληρή προειδοποίηση
REUTERS/Jonathan Ernst

Ακόμη πιο αυστηρός εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, διαψεύδοντας τους αξιωματούχους της κυβέρνησής του, οι οποίοι μια μέρα νωρίτερα προσπαθώντας να εξομαλύνουν την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, είπαν στο πρακτορείο Reuters πως οι δηλώσεις του Τραμπ «ήταν αυθόρμητες». Αυτή τη φορά ο πλανητάρχης σε νέες του δηλώσεις -αυθόρμητες ή όχι- δεν έδειξε καμία διάθεση να ηρεμήσει τα "πνεύματα", αλλά αντίθετα έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά. 

O Αμερικανός πρόεδρος μετά την προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα πως θα έρθει αντιμέτωπη με τη φωτιά και την οργή που όμοιά τους δεν έχει ξαναδεί ποτέ ο πλανήτης, επανήλθε σε αυτό το θέμα, αλλά χωρίς ίχνος διάθεσης να μην σπρώξει τα πράγματα στα άκρα. Αντίθετα, δήλωσε πως η προειδοποίηση αυτή "ίσως και να μην ήταν αρκετά σκληρή".

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα όφειλε να είναι «πολύ νευρική» σε περίπτωση που κάνει οτιδήποτε το οποίο θα θεωρηθεί ως απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τα πυρά όμως του Ντόναλντ Τραμπ δεν ξέφυγε και η Κίνα, την οποία εμμέσως κατηγόρησε πως δεν κάνει όλα όσα όφειλε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας. Την κάλεσε μάλιστα να το πράξει άμεσα.

Ερωτηθείς εάν σκέφτεται να κάνει κάποιo "προοληπτικό χτύπημα" κατά της Βορείου Κορέας, απάντησε πως ποτέ δεν θα μιλούσε για αυτό το θέμα, ενώ σημείωσε πως «πάντοτε θα εξετάζουμε» το ενδεχόμενο διεξαγωγής «διαπραγματεύσεων» με την Πιονγκγιάνγκ.

Η νέα ακόμα πιο σκληρή δήλωση έρχεται ακριβώς μία ημέρα μετά την προσπάθεια των κυβερνητικών αξιωματούχων να υποβαθμίσουν τη σοβαρή και άκρως αυστηρή προειδοποίηση του Ντόναλτν Τραμπ. Είχαν δηλώσει μάλιστα στο Reuters πως οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί φωτιάς και οργή ήταν «απρογραμμάτιστες και αυθόρμητες». Τα σχόλια ήταν «όλα (έμπνευσης) του Τραμπ» επισήμανε άλλος ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος όπως και ο πρώτος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Άλλοι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επίσης μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, επισήμαναν ότι η απειλή του προέδρου περί «πυρός και οργής» δεν βοηθάει και ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει μια ανεπιθύμητη απάντηση από τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Την ώρα πάντως που η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ συνεχίζεται, η Ευρώπη αποφασίζει να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων και των νομικών οντοτήτων που που βρίσκονται αντιμέτωποι με δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που τυχόν διαθέτουν στην επικράτειά. Στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλει η Ευρώπη σε βάρος της Βόρειας Κορέας, 9 Πρόσωπα και 4 οντότητες έχουν προστεθεί στην μαύρη λίστα, μεταξύ αυτών και η βορειοκορεάτικη κρατική τράπεζα Foreign Trade Bank.

Μεγαλώνει η μαύρη λίστα της Ευρώπης

Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ διευρύνουν συνεχώς τον κατάλογο των προσώπων και των οντοτήτων που αντιμετωπίζουν δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που τυχόν διαθέτουν στην επικράτειά της και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, εν μέσω των επανειλημμένων παραβιάσεων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από την Πιονγκγιάνγκ.

europe

Πηγή: Reuters/Francois Lenoir

Σκληραίνει τη στάση του ο ΟΗΕ μετά την επιτυχημένη δοκιμή

Μετά την επιτυχημένη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να πλήξει το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο ΟΗΕ υιοθέτησε τις πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα σε βάρος της Βόρειας Κορέας, με στόχο να πληγούν κυρίως τα έσοδα τα οποία προέρχονται από τις εξαγωγές της Πιονγκγιάνγκ.

9 Πρόσωπα και 4 οντότητες στην μαύρη λίστα

Συμμορφούμενα προς αυτή την απόφαση του ΟΗΕ, τα κράτη μέλη της ΕΕ γνωστοποίησαν σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες ότι εννέα πρόσωπα και τέσσερις οντότητες προστέθηκαν στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα — συμπεριλαμβανομένης της βορειοκορεάτικης κρατικής τράπεζας Foreign Trade Bank (FTB).

Η απόφαση αυτή αυξάνει τον συνολικό αριθμό των Βορειοκορεατών που υφίστανται κυρώσεις από την ΕΕ στους 103 και τον αριθμό των οντοτήτων στις 57.

2017 04 26T090620Z 164493458 RC15958F4100 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA 1 Copy

Πηγή: KCNA/Handout via REUTERS

Προσπάθεια μείωσης των εμβασμάτων προς την Β. Κορέα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε εξάλλου ότι προτίθεται να εργαστεί για να τεθούν σε εφαρμογή το ταχύτερο και άλλες πρόνοιες της απόφασης του ΟΗΕ, όπως για παράδειγμα να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα εμβάσματα Βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό προς την πατρίδα τους.

2017-08-10T102942Z 1049961424 RC14D80A1CA0 RTRMADP 3 NORTHKOREA-MISSILES copy
2017-08-10T103120Z 1824532672 RC152D552900 RTRMADP 3 NORTHKOREA-MISSILES copy

Πηγή φωτογραφιών: Reuters/ TORU HANAI

ΔΗΜΟΦΙΛΗ