Η Ουάσιγκτον ζητά από τους Κούρδους του Ιράκ να αναβάλλουν το δημοψήφισμά τους
Όπως ανακοίνωσε η κουρδική προεδρία, οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους Κούρδους του Ιράκ να αναβάλουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειάς τους, το οποίο σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν στις 25 Σεπτεμβρίου.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον διατύπωσε το αίτημα αυτό χθες, Παρασκευή στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο πως ανησυχεί ότι το δημοψήφισμα θα αποσπάσει την προσοχή από «περισσότερο επείγουσες προτεραιότητες» όπως είναι η ήττα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
«Στο θέμα της αναβολής του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος (Μπαρζανί) δήλωσε πως ο λαός της Περιφέρειας του Κουρδιστάν περιμένει εγγυήσεις και εναλλακτικές επιλογές για το μέλλον του», αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από την κουρδική προεδρία μετά το τηλεφώνημα του Τίλερσον, χωρίς να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για την αντίδραση του κούρδου ηγέτη στο αμερικανικό αίτημα.
Η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία, που μαζί με το Ιράκ έχουν σημαντικούς κουρδικούς πληθυσμούς, αντιτίθενται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν.
SPONSORED
Παιδικές κατασκηνώσεις της ΔΥΠΑ: Πώς θα κάνετε αίτηση για τις 70.000 επιταγές
10:08
Η AEG δημιούργησε τον φούρνο για να φτιάχνετε pizza όπως ακριβώς την θέλετε
10:00
Ελλάδα και Ενεργειακή Γεωπολιτική: Πυλώνας σταθερότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο
10:00
Απολιθώματα στην Αρκτική αποκαλύπτουν τρία άγνωστα είδη θηλαστικών που επιζούσαν σε μήνες σκοταδιού
10:00