ΚΟΣΜΟΣ

Οι Έλληνες στον προεκλογικό αγώνα της Μέρκελ: «Μην τους στοχοποιείτε»

Οι Έλληνες στον προεκλογικό αγώνα της Μέρκελ: «Μην τους στοχοποιείτε»
REUTERS/Wolfgang Rattay

Υπέρ των Ελλήνων και κατά της στοχοποίησής τους από τους άλλους λαούς εμφανίστηκε σε προεκλογική της ομιλία της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας από τα άλλα κράτη μέλη να μην στιγματίζουν χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας και να μην τους κατατάσσουν σε κατηγορίες.

Όπως ανέφερε στην ομιλία της η Μέρκελ, «δεν θα πρέπει να γενικολογούμε και να λέμε γενικώς ‘εκείνοι’», δηλαδή, «οι Έλληνες δεν μπορούν να εργάζονται, οι Γερμανοί είναι φετιχιστές της λιτότητας. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αξιοπρέπεια», ανέφερε. Όπως και σε άλλους λαούς, έτσι και στη Γερμανία «υπάρχουν τόσο τεμπέληδες, όσο και εργατικοί» κατέληξε, σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle.

Η καγκελάριος επέλεξε το προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, Ντόρτμουντ, για να ξεκινήσει τον προεκλογικό της αγώνα. Η εκδήλωση, που διοργάνωσε η ομάδα των χριστιανοδημοκρατών συνδικαλιστών στο κυβερνών κόμμα CDU, πραγματοποιήθηκε στο κλειστό στάδιο Βεστφάλενχαλε μπροστά σε ακροατήριο μελών και οπαδών του κόμματος. Εκτός από τα θέματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική, η καγκελάριος αξιοποίησε την ευκαιρία για να επισημάνει τη σημασία της ΕΕ για τη Γερμανία και για αυτό αναφέρθηκε και στη χώρα μας.

Η ενίσχυση της, τόνισε, συνιστά και ενίσχυση της Γερμανίας: «Θα πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο», επισήμανε:

Πως είναι προς το δικό μας συμφέρον, προς το συμφέρον της ειρήνης, της ευημερίας, της επικράτησης των αξιών μας - που, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, εξακολουθούμε να τις μοιραζόμαστε στην Ευρώπη.

Μιλώντας στους προσκεκλημένους η καγκελάριος εστίασε την προσοχή της στις θέσεις του προεκλογικού της προγράμματος που αφορούν τα κοινωνικά, οικονομικά και ζητήματα νέων τεχνολογιών. Η Μέρκελ εξήρε το γεγονός ότι στο διάστημα της 12χρονης θητείας της ως καγκελάριος επιτεύχθηκε σημαντική μείωση της ανεργίας.

2017 08 12T115528Z 168050944 RC1F080014B0 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION MERKEL

REUTERS/Wolfgang Rattay

Σε αυτή την επιτυχία συνέβαλε, σύμφωνα με την καγκελάριο, το νομικό πλαίσιο, που όμως δεν είναι τέλειο. Ένα από τα αρνητικά φαινόμενα των μεταρρυθμίσεων είναι, επεσήμανε, ότι δεν λειτουργούν σε όλους τους τομείς της οικονομίας οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο Σόιμπλε παραμένει δημοφιλής

download

REUTERS/Hannibal Hanschke

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kantar Emnid που αφορά τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών με την απόδοση των μελών της γερμανικής κυβέρνησης δείχνει πως δημοφιλέστερος πολιτικός με ποσοστό 62% προηγείται ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ακολουθεί με 60% η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται με 54% ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Την προτελευταία θέση καταλαμβάνει η χριστιανοδημοκράτης υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (36%) και την τελευταία θέση ο ο βαυαρός χριστιανοκοινωστής υπουργός Μεταφορών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ (23%), ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το σκάνδαλο ντίζελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ