ΚΟΣΜΟΣ

Γκάμπριελ: Ο Σόιμπλε ήθελε την Ελλάδα εκτός ευρώ

Γκάμπριελ: Ο Σόιμπλε ήθελε την Ελλάδα εκτός ευρώ
REUTERS

Την άποψη ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «ήθελε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ» εξέφρασε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πείσουμε το εθνικο-συντηρητικό κομμάτι του CDU να μην παίζει με τη φωτιά. Ο Σόιμπλε και άλλοι ήθελαν η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Εμείς υποστηρίξαμε, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι αγορές θα στοιχηματίσουν κατά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Και τότε θα διαλυόταν η ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern.

Παράλληλα υπεραμύνθηκε της αλλαγής του μεγάλου συνασπισμού μετεκλογικά στη Γερμανία φέρνοντας το παράδειγμα της ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της Ελλάδας.

«Το μέλλον της Γερμανίας είναι η Ευρώπη. Με όλες τις απαραίτητες αλλαγές. Και το εθνικό-συντηρητικό κομμάτι του CDU δεν θέλει αυτές τις αλλαγές. Για αυτό πρέπει να τερματιστεί ο μεγάλος συνασπισμός» είπε.

«Η ένδειξη φιλίας και η υπομονή δεν εκτιμήθηκαν από την Τουρκία»

Αναφερόμενος στην Τουρκία έκανε λόγο για «επικίνδυνες εξελίξεις» και υπογράμμισε:

«Το πρόβλημα είναι ότι απομακρύνεται από τη Δημοκρατία και φυλακίζει αθώους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και εννέα Γερμανοί πολίτες. Η Γερμανία δεν συμφωνεί με τον όρο της τρομοκρατίας στην Τουρκία, δηλαδή όποιος αντιστέκεται στην κυβέρνηση θεωρείται τρομοκράτης. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τη στρατηγική της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί την απόπειρα πραξικοπήματος ως δικαιολογία για κατάχρηση εξουσίας, για τη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης στην Τουρκία».

2017 08 08T135706Z 1770937382 RC1550197D00 RTRMADP 3 TURKEY ERDOGAN

(Πηγή: REUTERS/Murad Sezer)

«Η επαναφορά της θανατικής ποινής σηματοδοτεί το τέλος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», σημείωσε ο Γκάμπριελ. Εξήγησε δε ότι η Τουρκία αντιδρά μόνο όταν πλήττονται τα οικονομικά της συμφέροντα (τουρισμός, επενδύσεις). «Πολλές φορές η διπλωματία χρειάζεται να ασκήσει οικονομική πίεση», παραδέχθηκε ο Γκάμπριελ, αναφερόμενος στην αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το γερμανικό ΥπΕξ για την Τουρκία.

«Δεν με χαροποιεί διότι πλήττει όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, δηλ. τους περισσότερο φιλο-Γερμανούς Τούρκους. Η ένδειξη φιλίας, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση από γερμανικής πλευράς δεν εκτιμήθηκαν από την Τουρκία που συνέκρινε τη Γερμανία με τους Ναζί» συμπλήρωσε.

«Η Μέρκελ έμεινε άπρακτη στο μεταναστευτικό»

Ο Γκάμπριελ αναφέρθηκε και στο θέμα του λιμού και της φτώχειας στην Αφρική σημειώνοντας ότι «εάν η Ευρώπη δεν ασχοληθεί σοβαρά με την Αφρική, το κύμα μετανάστευσης θα συνεχιστεί».

Θεωρεί ότι το μεταναστευτικό αποτελεί δικαίως ένα ζήτημα που θα θέσει στον προεκλογικό αγώνα ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος και κατηγορεί την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι μένει άπρακτη και τηρεί στάση απλού παρατηρητή.

«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο θέμα», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Ταυτόχρονα, στήριξε τη θέση του Μάρτιν Σουλτς που ζητά από την Καγκελάριο Μέρκελ να μην επιτρέπεται στα ευρωπαϊκά κράτη που δεν συμμετέχουν στην κατανομή των προσφύγων να έχουν οικονομικές απαιτήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Η Ευρώπη δεν είναι μια ένωση για οικονομικό κέρδος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκάμπριελ.

download copy

(Πηγή: Reuters)

Αναφορικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος στη Λιβύη, ο Γκάμπριελ περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στη χώρα και τη δράση παραστρατιωτικών οργανώσεων.

«Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε την οικοδόμηση ενός κράτους». Σε ερώτηση, εάν μπορεί να υπάρξει γερμανική διπλωματική λύση, ο Γκάμπριελ απάντησε ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση. «Το δυνατό σημείο της Ευρώπης είναι η μάχη κατά του λιμού και της φτώχειας, αλλά δεν μπορούμε να διεξάγουμε ειρηνευτική διαδικασία με στρατιωτική συμμετοχή, ώστε να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη. Εμείς οι Ευρωπαίοι –με εξαίρεση τους Βρετανούς και τους Γάλλους- θέλουμε να μείνουμε μακριά από αυτά τα δυσάρεστα πράγματα». Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της εξωστρεφούς παρουσίας της Ευρώπης στη γειτονιά της, κάτι που μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι το έχουν αφήσει στα χέρια των ΗΠΑ και κάποιες φορές της Μ. Βρετανίας ή της Γαλλίας.

«Είναι κουραστικό να προσέχουμε διαρκώς την καγκελάριο»

Ο Γκάμπριελ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη στην υποψηφιότητα Σουλτς για την Καγκελαρία και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε καλύτερα να διασφαλίσει το μέλλον της Γερμανίας στην Ευρώπη. «Γνωρίζει όπως κανείς άλλος ότι το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας θα είναι ασφαλές σε μια σταθερή ΕΕ. Θα έχουμε θέσεις εργασίας στη χώρα, όταν και στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη η κατάσταση είναι καλή, ώστε να αγοράζουν τα αυτοκίνητα και τα μηχανήματά μας. Το CDU/CSU είναι εναντίον μας σε όλα τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Αρκετά συχνά εναντιώνεται και στην ίδια την Καγκελάριο του», επεσήμανε ο Γκάμπριελ.

«Οι δημοσκοπήσεις μπορούν να ανατραπούν. Εμείς δεν πρέπει να εφησυχάσουμε με όσα έχουμε ήδη επιτύχει. Πρέπει να επενδύσουμε στο μέλλον, στην εκπαίδευση, την έρευνα, τις ψηφιακές υποδομές και την ανακαίνιση των σχολείων. Τα σχολεία πρέπει να γίνουν οι «εκκλησίες» μας και τα προπύργια μας και όχι οι τράπεζες», ανέφερε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

download 1

(Πηγή: Reuters)

Αναφορικά με την εκτίμηση σχεδόν σίγουρης επανεκλογής της Αγκελα Μέρκελ, ο Γκάμπριελ αναφέρει ότι «η Μέρκελ ήταν και είναι καλή καγκελάριος στο βαθμό που το SPD έχει το βλέμμα στραμμένο πάνω της. Είναι κουραστικό να προσέχει κανείς διαρκώς την καγκελάριο. Καταλαβαίνω το SPD που δεν θέλει να συνεχίσει. Καταλαβαίνω έναν εθνικο-συντηρητικό όπως ο Γιανς Σπαν ότι δε θέλει να συνεργαστεί μαζί μας. Θέλει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες. Δεν υπάρχει κοινό σημείο με το SPD. Για αυτό θα χωρίσουμε», επανέλαβε, επανερχόμενος στο ζήτημα αλλαγής του σχήματος ενός μεγάλου συνασπισμού μετεκλογικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ