ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Επίθεση και στην πόλη Καμπρίλς, λίγο μετά το μακελειό στη Βαρκελώνη

Ισπανία: Επίθεση και στην πόλη Καμπρίλς, λίγο μετά το μακελειό στη Βαρκελώνη
EPA/DAVID GONZALEZ

Μια δεύτερη επίθεση σημειώθηκε στην Ισπανία, στην κωμόπολη Καμπρίλς, λίγες μόνον ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους στην «καρδιά» της Βαρκελώνης, που άφησε πίσω του 13 νεκρούς και τουλάχιστον εκατό τραυματίες, απολογισμός που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών αναμένεται να αυξηθεί. 

Έξι πολίτες κι ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν όταν χτυπήθηκαν από ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα που ήταν ζωσμένα με εκρηκτικά, σύμφωνα με το Reuters. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τους δράστες, ενώ προχώρησαν σε ελεγχόμενες εκρήξεις για την εξουδετέρωση των εκρηκτικών, αποτρέποντας τα χειρότερα.

Οι τέσσερις από τους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν από την αστυνομία επί τόπου, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα. Η δεύτερη αυτή επίθεση, κατά τα πρότυπα της επίθεσης στη λεωφόρο Λας Ράμπλας στη Βαρκελώνη, πραγματοποιήθηκε περί τις 02.00 τη νύχτα στην τουριστική πόλη.

2017 08 18T024319Z 991596923 RC12CC1E5860 RTRMADP 3 SPAIN BARCELONA CAMBRILS ATTACKERS

«Οι ύποπτοι τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και χτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.


Πηγή: REUTERS TV via REUTERS

Το περιστατικό στην Καμπρίλς σχετίζεται με την επίθεση με βαν που σημειώθηκε νωρίτερα στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία που έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του οδηγού του βαν ο οποίος εθεάθη να απομακρύνεται πεζή, αφότου σκόρπισε τον τρόμο κατά μήκος της γνωστότερης λεωφόρου της πόλη, η οποία ήταν γεμάτη τουρίστες που απολάμβαναν την απογευματινή βόλτα τους.

Αυτόπτες μάρτυρες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη είπαν ότι το λευκό βαν είχε κάνει ζιγκ-ζαγκ, κατεβαίνοντας με αυξημένη ταχύτητα την Λα Ράμπλα, παρασύροντας πεζούς και ποδηλάτες, με μερικά άτομα να εκτοξεύονται στον αέρα, και αφήνοντας σώματα διάσπαρτα στο διάβα του, στην πιο αιματηρή επίθεση που σημειώνεται στη χώρα από τον Μάρτιο του 2004, όταν ισλαμιστές μαχητές τοποθέτησαν βόμβες σε επιβατικά τρένα στη Μαδρίτη, σκοτώνοντας 191 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 1.800.

2017 08 18T000744Z 538545600 RC120F5CE020 RTRMADP 3 SPAIN BARCELONA


Πηγή: REUTERS/Sergio Perez

Λίγο πριν «εισβάλει» στον δενδρόφυτο πεζόδρομο Λα Ράμπλα ο οδηγός με το βαν, ένα άτομο σκοτώθηκε κι ακόμη ένα τραυματίστηκε σε έκρηξη που σημειώθηκε σε σπίτι στην κωμόπολη Αλκανάρ νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, με την αστυνομία να υποστηρίζει πως οι κάτοικοι του σπιτιού ετοίμαζαν εκρηκτικά.

Η αστυνομία έκανε επίσης γνωστό ότι έχει συλλάβει δύο άτομα, έναν Μαροκινό και έναν άνδρα από τον βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας, Μαλίγια, παρότι κανείς τους δεν ήταν ο οδηγός στο φορτηγάκι κι ενώ παραμένει άγνωστο πόσοι εμπλέκονται στο τρομοκρατικό χτύπημα.

2017 08 17T201415Z 576558943 RC1993F860C0 RTRMADP 3 SPAIN BARCELONA


Πηγή: REUTERS/Giselle Loots

Τα δύο άτομα που κρατούνται συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικές κωμοπόλεις, Ριπόλ και Αλκανάρ, και οι δύο στην περιοχή της Καταλονίας, της οποίας η Βαρκελώνη αποτελεί την πρωτεύουσα.

Επίσης, η αστυνομία πρόσθεσε, πως είχε σκοτώσει δια πυροβολισμού χθες Πέμπτη έναν άνδρα ο οποίος είχε οδηγήσει ένα αυτοκίνητο σε σημείο αστυνομικού ελέγχου στη Βαρκελώνη, παρότι δεν έχουν ενδείξεις ότι συνδέεται με την επίθεση με το φορτηγάκι.

Οι αρχές στην κωμόπολη Βικ έξω από τη Βαρκελώνη είπαν ότι βρέθηκε εκεί ένα φορτηγάκι που σχετίζεται με την επίθεση. Νωρίτερα, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι ένα δεύτερο φορτηγάκι είχε ενοικιαστεί για απόδραση.

Το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους μετέδωσε πως «οι δράστες της επίθεσης της Βαρκελώνης είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και διεξήγαγαν την επιχείρηση σε ανταπόκριση στο κάλεσμα για την στοχοποίηση κρατών της συμμαχίας», αναφερόμενο σε μια συμμαχία εναντίον της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

2017 08 17T194625Z 180566631 RC16D82D92A0 RTRMADP 3 SPAIN BARCELONA


Πηγή: REUTERS/Stringer

Να σημειωθεί πως η Ισπανία έχει αποστείλει αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τις τοπικές δυνάμεις στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις εδάφους.

Πριν την χθεσινή επίθεση, στοιχεία της κυβέρνησης έδειχναν ότι η αστυνομία έχει συλλάβει 11 ύποπτους τζιχαντιστές στην περιοχή της Βαρκελώνης από την αρχή του χρόνου, περισσότερους από οπουδήποτε αλλού στην Ισπανία.

Καταδίκη της επίθεσης

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι κήρυξε τριήμερο επίσημο πένθος για τα θύματα της «τζιχαντιστικής επίθεσης», όπως την αποκάλεσε.

Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, στο οποίο αναφέρει: «Είναι δολοφόνοι, τίποτα παραπάνω από εγκληματίες που δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είπε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, και θα κάνουν ότι χρειάζεται για να βοηθήσουν», προσθέτοντας, «να είστε σκληροί και δυνατοί, σας αγαπούμε!».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας στην οποία έχουν γίνει κάποιες από τις αιματηρότερες επιθέσεις τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια, είπε σε tweet του, «όλες μου οι σκέψεις και η αλληλεγγύη της Γαλλίας στα θύματα της τραγικής επίθεσης στη Βαρκελώνη».

Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του πρακτορείου Αmaq (επίσημος μηχανισμός προπαγάνδας του ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη.

«Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κι εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού», μετέδωσε το Amaq, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

amaq

Το χρονικό του τρόμου

Λίγο πριν τις εφτά το απόγευμα της Πέμπτης ένα βανάκι έπεσε πάνω στο πλήθος σε πεζόδρομο σε κεντρική πλατεία της πόλης. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 και να τραυματιστούν τουλάχιστον 80 εκ των οποίων οι 15 πολύ σοβαρά. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και μία βελγίδα.

Η καταλανική αστυνομία έχει προβεί σε δύο συλλήψεις. Ο ένας είναι ο Driss Oukabir στου οποίου το όνομα είχε ενοικιαστεί το βαν. Τα στοιχεία του άλλου ατόμου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Σύμφωνα με αναφορές των ισπανικών Μέσων σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σύλληψής του. Η πληροφορία όμως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τις ισπανικές Αρχές.

Λίγη ώρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Πλατεία Ράμπλας ένας οδηγός χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο αστυνομικούς που επάνδρωναν σημείο ελέγχου στη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν είναι ξεκάθαρο αν τα δύο περιστατικά συνδέονται. Ένα δεύτερο φορτηγάκι το οποίο θεωρείται ότι συνδέεται με την τρομοκρατική επίθεση βρέθηκε το βράδυ στην πόλη Vic της Καταλονίας.

2van

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και τρεις Έλληνες, μέλη μιας οικογένειας που βρισκόταν στην πόλη για τουρισμό. To ελληνικό ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει τον τραυματισμό μόνο της μητέρας.

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει στο CNN Greece όσα είδε μετά την τρομοκρατική επίθεση

Ένας Έλληνας, αυτόπτης μάρτυρας της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε στη Βαρκελώνη, περιγράφει στο CNN Greece τα λεπτά που ακολούθησαν και τον πανικό που επικράτησε στην Placa Catalunya.

«Βρισκόμουν 300 μέτρα από το σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση . Άκουσα έναν τεράστιο θόρυβο, σαν βόμβα. Ακολούθησε πανικός, ο κόσμος έτρεχε», λέει ο Αλέξανδρος Ισαακίδης που βρίσκεται στη Βαρκελώνη για τουρισμό και προσθέτει:

Ο κόσμος βρισκόταν σε πανικό. Παιδιά έκλαιγαν, έτρεχαν και ο ένας έπεφτε πάνω στον άλλον.

«Τα περιπολικά ήρθαν πολύ γρήγορα και μας απομάκρυναν από το σημείο. Έκλεισαν αμέσως οι κεντρικοί δρόμοι και έχει δοθεί εντολή στον κόσμο να μην βγει από τα σπίτια του» υπογραμμίζει.

barcelona police

Πηγή: Reuters

barkeloni

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελεί να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

reuters barcelona

Δείτε τις πρώτες εικόνες από το σημείο:

Τσίπρας: Η σκέψη όλων είναι στη Βαρκελώνη

Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον ισπανικό λαό μετά την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βαρκελώνης εκφράζει με ανάρτησή στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Αλέξης Τσίπρας

Επίθεση στην ελευθερία και τις αξίες μας, λέει ο Μητσοτάκης

Για επίθεση κατά της «ελευθερίας και των αξιών μας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην τρομοκρατική ενέργεια που σημειώθηκε στη Βαρκελώνη.

Σε μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειας των θυμάτων».\

ΔΗΜΟΦΙΛΗ