ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επιχειρησιακή παύση διέταξε το Ναυτικό μετά τη νέα σύγκρουση

ΗΠΑ: Επιχειρησιακή παύση διέταξε το Ναυτικό μετά τη νέα σύγκρουση
REUTERS/Ahmad Masood

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δέκα ναυτικών που αγνοούνται έπειτα από τη σύγκρουση πολεμικού πλοίου του αμερικανικού ναυτικού με δεξαμενόπλοιο ανατολικά της Σιγκαπούρης. Όπως ανακοίνωσε η ναυτιλιακή εταιρεία Stealth Maritime Corporation το δεξαμενόπλοιο είναι ελληνικών συμφερόντων.

Το αμερικανικό Ναυτικό ξεκινά διερεύνηση όλου του στόλου και ότι θέτει σε προσωρινό πάγωμα τις επιχειρήσεις του ώστε να εστιάσει στην ασφάλεια των ερευνών.

Μετά τη σύγκρουση του αντιτορπιλικού John S. McCain και του δεξαμενόπλοιου Alnic MC, ο επικεφαλής των αμερικανικών ναυτικών επιχειρήσεων, ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον, είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις προς το παρόν ήταν εσκεμμένη ενέργεια ή αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης ή σαμποτάζ.

«Η διερεύνηση όμως θα εξετάσει όλες τις πιθανότητες», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.

Ο Ρίτσαρντσον τόνισε ότι έχει ζητήσει από τους κυβερνήτες στόλων απανταχού να κάνουν μια «επιχειρησιακή παύση» μιας ή δύο ημερών για να συζητήσουν τη δράση που θα ακολουθήσουν ώστε να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο, θα ξεκινήσει επιθεώρηση της εκπαίδευσης των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία ώστε «να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να είναι έτοιμοι για επιχειρήσεις και πολεμική εμπλοκή».

«Η επιθεώρηση θα περιλαμβάνει επιχειρησιακό ρυθμό, τάσεις προσωπικού, εξοπλισμούς, συντήρηση και υλικό. Η επιθεώρηση θα γίνει μέσα σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια», υπογράμμισε ο Ρίτσαρντσον.

Το αδελφό πλοίο του John S. McCain, το Fitzgerald, παραλίγο να βυθιστεί κοντά στην Ιαπωνία μετά την σύγκρουσή του με φορτηγό πλοίο από τις Φιλιππίνες, στις 17 Ιουνίου. Οι σοροί επτά αμερικανών ναυτικών βρέθηκαν σε πλημμυρισμένο τμήμα του πλοίου.

Ο Μακ Θόρνμπερι, Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι η πρόσφατη σύγκρουση αποτελεί το τέταρτο δυστύχημα στον αμερικανικό στόλο του Ειρηνικού φέτος, γεγονός που αναδεικνύει τις περικοπές στη χρηματοδότηση καθώς και τον χρόνο που ξοδεύουν στη θάλασσα τα πληρώματα.

«Το Κογκρέσο έχει την υποχρέωση να παρέχει στους ναυτικούς μας τις περαιτέρω χρηματοδοτήσεις που τόσο εμφανώς χρειάζονται, και να το πράξει άμεσα», ανέφερε σε δήλωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ