ΚΟΣΜΟΣ

Επιθέσεις Καταλονία: Ενώπιον της δικαιοσύνης οι τέσσερις τζιχαντιστές

Επιθέσεις Καταλονία: Ενώπιον της δικαιοσύνης οι τέσσερις τζιχαντιστές
REUTERS/Juan Medina

Μία ημέρα μετά τον θάνατο του βασικού δράστη της επίθεσης στη Λα Ράμπλα, που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στην πόλη Σουμπιράτς, οι τέσσερις επιζήσαντες από τον 12μελή πυρήνα που σχεδίασε κι εκτέλεσε τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Καταλονία, οδηγούνται σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στη Μαδρίτη, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Πρόκειται για τους Ντρις Ουκαμπίρ, Μοχάμεντ Αάλα, Μοχάμεντ Χούλι Σεμλάμ και Χάλαχ ελ Καρίμπ, οι οποίοι συνελήφθησαν μερικές ώρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά 15 ανθρώπους.

Τα περισσότερα από τα μέλη του 12μελούς πυρήνα των τζιχαντιστών ήταν μαροκινής καταγωγής και ζούσαν στην γραφική πόλη Ριπόλ, στους πρόποδες των Πυρηναίων, βόρεια της Βαρκελώνης κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία.

Οι τέσσερις επιζώντες του 12μελούς πυρήνα

2017 08 21T213106Z 1991787619 RC1360E97AC0 RTRMADP 3 SPAIN SECURITY


Πηγή: REUTERS/Juan Medina

Ένας εκ των τεσσάρων που οδηγούνται σήμερα στο δικαστήριο, ο Ντρις Ουκαμπίρ, το διαβατήριο του οποίου βρέθηκε στο εγκαταλελειμμένο βαν που σκόρπισε το θάνατο στη Λα Ράμπλα, παραδόθηκε στις Αρχές λίγες ώρες μετά την επίθεση, υποστηρίζοντας πως είναι αθώος, ενώ ισχυρίστηκε πως ο 17χρονος αδελφός του Μούσα, έκλεψε τα χαρτιά του για να νοικιάσει το βαν.

Ενώπιον του δικαστηρίου παρουσιάζεται και ο Μοχάμεντ Αάλα, ο ιδιοκτήτης του Audi που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην Καμπρίλς. Εκεί, έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών ένας εκ των αδελφών του, ο Σαΐντ, ενώ ένας ακόμη ο Γιούσεφ εκτιμάται ότι έχασε τη ζωή του στην έκρηξη που σημειώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στο σπίτι που χρησιμοποιούσε ο πυρήνας στην Αλκανάρ.

Σε αυτή την έκρηξη τραυματίστηκε και ο Μοχάμεντ Χούλι Σεμλάμ, που επίσης συνελήφθη από τις Αρχές, ενώ ο τέταρτος τζιχαντιστής που οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης είναι ο Σάλαχ ελ Καρίμπ, ιδιοκτήτης του internet café που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες για να στέλνουν χρήματα στο Μαρόκο.

2017 08 21T213527Z 438488229 RC1490FDF950 RTRMADP 3 SPAIN SECURITY


Πηγή: REUTERS/Juan Medina

Κατά τη διάρκεια της σημερινής κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης ο δικαστής πρόκειται να διαβάσει το κατηγορητήριο και στη συνέχεια θα τους ρωτήσει αν επιθυμούν να καταθέσουν. Αν οι κατηγορούμενοι απαντήσουν θετικά, θα τους ανακρίνει.

Μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία το πιθανότερο είναι οι τέσσερις άνδρες να κριθούν προφυλακιστέοι για όσο διάστημα ο δικαστής συνεχίζει την έρευνα, η οποία ίσως διαρκέσει μήνες ή ακόμη και χρόνια προτού μπορέσει να ξεκινήσει η δίκη.

Πώς εξουδετερώθηκε ο Γιουνές Αμπουγιαακούμπ

2017 08 21T165319Z 1702166952 RC18872E8940 RTRMADP 3 SPAIN SECURITY


Πηγή:REUTERS/Albert Gea

Ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο άνθρωπος που οδήγησε το βαν πάνω στο πλήθος στη Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100, έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο 22χρονος μαροκινός, ευθύνεται για έναν ακόμη θάνατο, καθώς σύμφωνα με την αστυνομία, αφού απομακρύνθηκε με τα πόδια από το σημείο της επίθεσης στην «καρδιά» της Βαρκελώνης, στη συνέχεια μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν άνδρα για να κλέψει το αυτοκίνητό του και να διαφύγει.

Οι ισπανικές Αρχές καταζητούσαν τον νεαρό Μαροκινό και το απόγευμα της Δευτέρας έφθασαν στα ίχνη του, όταν ενημερώθηκαν από δύο πηγές για την παρουσία ενός υπόπτου στην περιοχή του Σουμπιράτς. Η μία ήταν μια αστυνομική πηγή στο Σαντ Σαντουρνί ντ' Ανόια και η δεύτερη μια γυναίκα που δήλωσε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι είχε δει τον νεαρό στην περιοχή της γειτονικής κοινότητας.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο, όπου πυροβόλησαν και σκότωσαν τον καταζητούμενο Μαροκινό, ο οποίος φορούσε μια ζώνη με εκρηκτικά, η οποία έπειτα από τις έρευνες των Αρχών αποδείχθηκε πως ήταν ψεύτικη, όπως ακριβώς και εκείνες που φορούσαν οι πέντε τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς στην Καμπρίλς.

2017 08 21T193615Z 370097898 RC1536928F90 RTRMADP 3 SPAIN SECURITY


Πηγή: REUTERS/Albert Gea

"Επιβεβαιώνουμε ότι το πρόσωπο που σκοτώθηκε στο επεισόδιο στο Σουμπιράτς είναι ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη", ανέφερε στο Twitter η Mossos d'Esquadra, η αστυνομία της Καταλονίας.

Νεκρός και ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι

111


Πηγή: Twitter, @laSextaTV

Η αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, που φέρεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση των μελών του πυρήνα, σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης στην πόλη Αλκανάρ.

Στο σπίτι αυτό βρέθηκαν 120 φιάλες βουτανίου, γεγονός που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι ο πυρήνας σχεδίαζε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση με εκρηκτικά.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς ανέλαβε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, ενώ ο 12μελής πυρήνας που σύμφωνα με τις Αρχές σχεδίασε κι εκτέλεσε τα τρομοκρατικά χτυπήματα φαίνεται ότι ακολουθούσε όλους τους συνωμοτικούς «κανόνες» των τζιχαντιστών.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais δημοσίευσε τη μαρτυρία ενός συγγενή ενός εκ των μελών του 12μελούς πυρήνα, σύμφωνα με την οποία οι τρομοκράτες συνωμοτούσαν και σχεδίαζαν για περίπου έναν χρόνο το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη, όμως μια έκρηξη που σημειώθηκε στο σπίτι που είχαν συγκεντρώσει τα εκρηκτικά, τους ανάγκασε να αλλάξουν τα σχέδιά τους.

Σημαντικό ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση της συγκεκριμένης ομάδας φαίνεται πως διαδραμάτισε ο ιμάμης Αμντελμπακί Ες Σατί, που φέρεται να είναι και ο «εγκέφαλος» του πυρήνα των τρομοκρατών που σκόρπισαν τον θάνατο στην Καταλονία.

Όπως αναφέρει ο ξάδελφος ενός εκ των τρομοκρατών «ο ιμάμης για τουλάχιστον έναν χρόνο συναντώταν με την ομάδα μέσα σε ένα βαν το οποίο ήταν σταθμευμένο έξω από το τζαμί». Σύμφωνα με τον ίδιο κάθε συζήτηση σταματούσε και όλοι προσποιούνταν ότι κοιτούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, μόλις αντιλαμβάνονταν την παρουσία κάποιου περαστικού.

Τυπικά χαιρετούσαν κι ο ένας τον άλλον αν τύχαινε να συναντηθούν στους δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το φετινό Ραμαζάνι ήταν κομβικό για την συγκεκριμένη ομάδα των τρομοκρατών, καθώς τότε απέβαλαν τον φόβο του θανάτου. «Από τότε άλλαξε η συμπεριφορά τους απέναντι στις οικογένειές τους», σημειώνει ο ξάδελφος ενός εκ των τρομοκρατών με την El Pais να σημειώνει πως αυτή η τακτική είναι συνηθισμένη σε νεαρούς φανατικούς μουσουλμάνους μόλις αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικό χτύπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ