ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η Ουκρανία «εξουδετέρωσε» Βορειοκορεάτες κατασκόπους που ήθελαν να κλέψουν πυραυλική τεχνολογία

Πώς η Ουκρανία «εξουδετέρωσε» Βορειοκορεάτες κατασκόπους που ήθελαν να κλέψουν πυραυλική τεχνολογία
EPA/JEON HEON-KYUN

Βίντεο από την επιχείρηση που στήθηκε για την «αποκάλυψη» κατασκόπων της Βόρειας Κορέας, έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές αρχές ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να καταρρίψουν τους ισχυρισμούς ότι το Κίεβο σχετίζεται με την πυραυλική τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Πιονγκγιάνγκ.

Το βίντεο έρχεται στο φως μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η κατασκευή διηπειρωτικού πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και είναι σε θέση να πλήξει το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλεται στους πυραυλοκινητήρες που αγόρασε μυστικά η Πιονκγιάνγκ από την Ουκρανία.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που έχει στην διάθεσή του το CNNi, δυο Βορειοκορεάτες κατάσκοποι εισέρχονται σε ένα σκοτεινό και σκονισμένο γκαράζ και με ενθουσιασμό φωτογραφίζουν χαρτιά στα οποία πιστεύουν ότι απεικονίζονται απόρρητα σχέδια πυραύλων, όμως σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους τα έγγραφα ήταν πλαστά.

Το περιστατικό σημειώθηκε το 2011 και οι δυο κατάσκοποι συνελήφθησαν από τις ουκρανικές αρχές, όμως αποκαλύφθηκε τώρα, καθώς το Κίεβο επιχειρεί να καταρρίψει τους πρόσφατους ισχυρισμούς ότι το «άλμα» της Βόρειας Κορέας σε ότι αφορά την τεχνολογία διηπειρωτικών πυραύλων, επιτεύχθηκε χάρη σε σχετικά σχέδια που είχαν κλαπεί από την Ουκρανία.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) που δημοσιοποιήθηκε στις 14 Αυγούστου στις τελευταίες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία που πιθανότατα έχει αναπτυχθεί από μια υπηρεσία στο Ντνιέπρ.

Το βίντεο που δόθηκε στο CNNi είναι ουσιαστικά το φινάλε μιας πολύμηνης επιχείρησης, που καταγράφηκε από κρυφή κάμερα, στις 27 Ιουλίου του 2011. Οι δύο ύποπτοι φαίνονται λίγα λεπτά πριν την έφοδο των ουκρανικών αρχών και την σύλληψή τους.

missilespic


Πηγή: CNNi

Κατά τη διάρκεια της δίκης τους, ήρθαν στο φως σημαντικές πληροφορίες για βαλλιστικούς πυραύλους, πυραυλικά συστήματα, κατασκευή πυραύλων, μηχανές για διαστημικά οχήματα, ηλιακές μπαταρίες και άλλα. Μεταξύ των πληροφοριών που αποκαλύφθηκαν είναι και αυτές που αφορούν τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, SS-24 Scalpel, που είναι αλλιώς γνωστός και ως RT-23, ένας πύραυλος που έχει τη δυνατότητα να φέρει ως και δέκα πυρηνικές κεφαλές.

Πρόκειται για έναν πύραυλο που απαγορεύθηκε περί τα τέλη του 1990, ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι επανασχεδιάστηκε και βγήκε στην παραγωγή από την Ουκρανία. Σύμφωνα πάντως με το GlobalSecurity.org, η Ουκρανία έχει σταματήσει να παράγει αυτού του τύπου τους πυραύλους από το 1995.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε με επιτυχία δύο διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ισχυριζόμενη παράλληλα ότι έχει την τεχνολογία που επιτρέπει στους πυραύλους της, που μπορούν να καταφέρουν πλήγμα στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Η Ουκρανία από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της Βόρειας Κορέας, ενώ ισχυρίστηκε ότι πιθανώς η Ρωσία να ήταν εκείνη που παρείχε στην Πιόνγκγιάνγκ σχέδια για βελτιωμένους πυραύλους, με τη Μόσχα με τη σειρά της να αρνείται κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν άλλοι Βορειοκορεάτες στην Ουκρανία

Αξιωματούχος των ουκρανικών αρχών ασφαλείας που πήρε μέρος στην επιχείρηση για την αποκάλυψη των βορειοκορεατών κατασκόπων το 2011, σημειώνει πως θα ήταν αδύνατο η Βόρεια Κορέα να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες για την πυραυλική τεχνολογία της Ουκρανίας, καθώς κάθε της απόπειρα έγινε αντιληπτή και αντιμετωπίστηκε.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι το 2011 δύο άλλοι Βορειοκορεάτες, που ταξίδεψαν στην Ουκρανία προερχόμενοι από την πρεσβεία της χώρας στη Μόσχα, απελάθηκαν καθώς συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω τη στιγμή που προσπαθούσαν να αποκτήσουν πυρομαχικά για πυραύλους αέρος-αέρος. Την ίδια τύχη είχε κι ένας τρίτος Νοτιοκορεάτης, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την μεταφορά των υλικών εκτός Ουκρανίας.

Το 2015, πέντε ακόμη Βορειοκορεάτες απελάθηκαν, με την κατηγορία ότι βοηθούσαν τις μυστικές υπηρεσίες της Πιόνγκγιάνγκ στην Ουκρανία, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως με εξαίρεση τους δύο που βρίσκονται στη φυλακή, δεν υπάρχουν άλλοι Βορειοκορεάτες στην Ουκρανία.

Οι «πρωταγωνιστές» του βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα εκτίουν ποινή φυλάκισης οκτώ ετώνστις φυλακές του Zhytomyr, 140 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία.

Το CNNi βρέθηκε στις φυλακές που κρατούνται οι δύο Βορειοκορεάτες, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων, ο Χ5, είναι γύρω στα 50 και μιλά ρωσικά. Ο δεύτερος, είναι λίγο νεότερος και γνωστός ως ο Χ32. Είναι οι μόνοι κατάσκοποι που κρατούνται στην Ουκρανία.

x5


Πηγή: CNNi

Μιλώντας στο CNNi, ο X5 παραδέχθηκε «μερικώς» την ενοχή του, ενώ σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ισχυρίστηκε πως η δουλειά του ως εμπορικός αντιπρόσωπος της βορειοκορεατικής πρεσβείας στη Λευκορωσία, ήταν και να διοργανώνει την εκπαίδευση βορειοκορεατών ειδικών πάνω στην πυραυλική τεχνολογία. Μάλιστα επιχείρησε να πάρει μαζί του έναν από αυτούς στην Πιόνγκγιάνγκ για να τον εκπαιδεύσει εκεί.

x5cell


Πηγή: CNNi

Ο Χ5 δεν κρύβει την επιθυμία του να επιστρέψει στη χώρα του, ενώ σημειώνει ότι από τη στιγμή που συνελήφθη δεν έχει καμία επικοινωνία με την οικογένειά του. «Εκτίω την ποινή μου. Εδώ μας ταΐζουν καλά, δουλεύουμε, δεν θέλω να δώσω συνέντευξη για να διαφυλάξω την ασφάλειά μου, αλλά και την ασφάλεια της οικογένειάς μου», λέει στο CNNi ο Χ5 που μοιράζεται το κελί του με οκτώ άλλους κατάδικους.

Ο Χ32 δεν έχει παραδεχθεί την ενοχή του και περνά το χρόνο του στη φυλακή φτιάχνοντας έπιπλα.

Ζήτησαν από τις ουκρανικές αρχές να εκδοθούν στην Βόρεια Κορέα και να εκτίσουν εκεί το υπόλοιπο της ποινής τους, είπε στο CNNi ο Denys Chernyshov, αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης της Ουκρανίας, σημειώνοντας πως οι δύο κρατούμενοι δεν είχαν καμία επαφή με τις οικογένειές τους και πως συναντήθηκαν μόνο μία φορά με αξιωματούχους της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα.

The North Korean spies Ukraine caught stealing missile plans, By Nick Paton Walsh, Victoria Butenko and Barbara Arvanitidis, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ