ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Στήριξη στον Μαδούρο, καταδίκη των κυρώσεων Τραμπ

Κούβα: Στήριξη στον Μαδούρο, καταδίκη των κυρώσεων Τραμπ
REUTERS/Alexandre Meneghini

Η Αβάνα, δια μέσω του Κουβανού Υφυπουργού Εξωτερικών, απορρίπτει τις κυρώσεις που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στη Βενεζουέλα χαρακτηρίζοντας τα μέτρα ως «άδικα, μονομερή, αυθαίρετα, παράνομα μέτρα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον, η Κούβα κάλεσε τα κράτη της Λατινικής Αμερικής να υπερασπιστούν τις αρχές μιας συμφωνίας για την ειρήνη στην περιοχή, η οποία είχε συναφθεί το 2014.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αμπελάρντο Μορένο, σύμφωνα την εφημερίδα Juventud Rebelde, δήλωσε πως «Η Κούβα καταδικάζει σθεναρά το διάταγμα που υπογράφτηκε (σ.σ. την Παρασκευή) από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο επιβάλλονται νέες, πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις» σε βάρος της Βενεζουέλας.

Συνέχισε λέγοντας πως η Αβάνα απορρίπτει «τα άδικα, μονομερή, αυθαίρετα, παράνομα μέτρα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και συνεχίζουν να λαμβάνονται εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο».

Σημειώνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Παρασκευή ένα διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε η αγορά νέων αξιόγραφων της κυβέρνησης της Βενεζουέλας ή της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της χώρας, της PDVSA.

Σε αυτά τα νέα μέτρα «προστέθηκε η διαβεβαίωση ότι "δεν προβλέπεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο εγγύς μέλλον" εναντίον αυτής της φίλης χώρας. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να περιμένουμε πως θα υπάρξει (στρατιωτική δράση) αργότερα;», διερωτήθηκε ο Μορένο.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η δική μας Αμερική δεν πρέπει να ξεχνάει την ιστορία της. Είναι επιτακτικό να υπερασπιστούμε σθεναρά τις αρχές και τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με τη Διακήρυξη για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, Ζώνη Ειρήνης», η οποία είχε υιοθετηθεί το 2014 στην Αβάνα, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Στον οργανισμό αυτό, ο οποίος ιδρύθηκε το 2011, συμμετέχουν όλες οι χώρες του δυτικού ημισφαιρίου πλην των ΗΠΑ και του Καναδά.

Η Βενεζουέλα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος της Κούβας και ο δεύτερος εμπορικός της εταίρος, μετά την Κίνα. Είναι ο βασικός προμηθευτής πετρελαίου για τη νήσο αυτή της Καραϊβικής, ενώ η Αβάνα σε αντάλλαγμα προσφέρει τις υπηρεσίες χιλιάδων γιατρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ