ΚΟΣΜΟΣ

Κινητικότητα στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό - Στο Παρίσι «μίνι» Σύνοδος Κορυφής

Κινητικότητα στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό - Στο Παρίσι «μίνι» Σύνοδος Κορυφής
REUTERS/Thibault Camus/Pool

Στο Παρίσι υποδέχθηκε ο Γάλλος προέδρος Εμανουέλ Μακρόν επτά Ευρωπαίους και Αφρικανούς ομολόγους του, στα πλαίσια της ευρω-αφρικανικής "μίνι" συνόδου κορυφής με αντικείμενο τη μεταναστευτική κρίση.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας με τους ομολόγους των Τσαντ, Νίγηρα, Μαλί και Λιβύης η συνάντηση αυτή "μπορεί να αποτελέσει την έναρξη μιας νέας σχέσης μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής".

Στις συζητήσεις του Παρισιού μετέχουν οι πρόεδροι του Τσαντ και του Νίγηρα, Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο και Μαχαμαντού Ισούφου, καθώς και ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, η χώρα του οποίου βρίσκεται στην "καρδιά" της μεταναστευτικής οδού που ακολουθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή για να φτάσουν στα ευρωπαϊκά παράλια.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας Πάολο Τζεντιλόνι και Μαριάνο Ραχόι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επίσης συμμετέχουν στη συνάντηση.

Η γαλλική προεδρία τονίζει πως στόχος της συνάντησης είναι "να επαναβεβαιώσουμε την υποστήριξη της Ευρώπης στο Τσαντ, τον Νίγηρα και τη Λιβύη για τον έλεγχο και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών".

Σημειώνεται, πως η Ευρώπη έχει δεχθεί ένα άνευ προηγουμένου μεταναστευτικό κύμα με τους ηγέτες της να ψάχνουν εδώ και πολύ καιρό τρόπους για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση.

Αναφορικά με αυτό το ζήτημα το Παρίσι προτείνει να στηριχθούν οι χώρες της Αφρικής με τρεις τρόπους: πρώτον, να βελτιωθεί η φύλαξη των συνόρων τους με τη Λιβύη, δεύτερον να ενταθεί η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και τρίτον να εξετάζονται επιτόπου οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου, πριν ξεκινήσουν οι μετανάστες τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται πως το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο 14.000 άνθρωποι.Ο πρόεδρος Μακρόν τον Ιούλιο είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να ιδρύσει hotspot, κέντρα καταγραφής των μεταναστών, στη Λιβύη, τον Νίγηρα και το Τσαντ.

Ο Λίβυος ηγέτης αλ Σάρατζ, η κυβέρνηση του οποίου δεν ελέγχει παρά μόνο ένα τμήμα της χώρας, αναμένεται ότι θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να ασκήσουν πιέσεις για να αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη (είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ το 2011) ώστε να εξοπλίσει τους λιμενικούς και τους συνοριοφύλακες.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε πως σύναψε συμφωνία με την Αίγυπτο για την ανάσχεση των ροών μεταναστών από την αραβική χώρα, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του Βερολίνου να μειώσει τα κύματα προσφύγων και μεταναστών που υποδέχεται, ζήτημα που προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Η άφιξη ενός εκατομμυρίου και πλέον μεταναστών και προσφύγων μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως πολιτών της Συρίας και του Ιράκ, έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο συντηρητικό κόμμα Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) του οποίου ηγείται η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και είναι ένα θέμα που συνεχίζει να κυριαρχεί στην εκστρατεία ενόψει των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, σε αυτή την κατεύθυνση η Μέρκελ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συνάψει συμφωνία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης με την Τουρκία προκειμένου να ανασχεθεί η ροή προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή κι ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο έχει στόχο να «καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση και η παράνομη εμπορία ανθρώπων».

Κλείνοντας ο Ζάιμπερτ ανέφερε πως «Βάσει αυτής της συμφωνίας, προβλέπονται διάφορα μέτρα πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης, ώστε να μπορέσουν να επιτευχθούν καλύτερο κλίμα και καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους πρόσφυγες στην Αίγυπτο».Παράλληλα τόνισε πως «Μαζί, θα συστήσουμε ένα κέντρο για την απασχόληση, τη μετανάστευση και την επανένταξη». Το κέντρο αυτό θα βρίσκεται στην Αίγυπτο, χώρα διέλευσης για τους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Την ίδρυση hotspot στον Νίγηρα και το Τσαντ προτείνει ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε να γίνεται στον Νίγηρα και το Τσαντ η "ταυτοποίηση" των ανθρώπων που δικαιούνται άσυλο, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία τους "το συντομότερο δυνατόν", όπως είπε ο ίδιος μετά τη λήξη της ευρωαφρικανικής μίνι συνόδου κορυφής που φιλοξενήθηκε στο Παρίσι.

macron

REUTERS/ HEINZ-PETER BADER

Η διαδικασία αυτή, που θα επιτρέψει να χορηγείται άσυλο στους αιτούντες ενώ βρίσκονται ακόμη σε αφρικανικό έδαφος, θα μπορούσε να γίνει σε ζώνες που έχουν χαρακτηριστεί ασφαλείς, στον Νίγηρα και το Τσαντ, υπό την επίβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η ταυτοποίηση, εξήγησε, θα γίνεται με βάση τους καταλόγους της Ύπατης Αρμοστείας. Κατά τον τρόπο αυτό θα αποτρέπονται "άνδρες και γυναίκες να παίρνουν απερίσκεπτο ρίσκο, σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη ζώνη και κατόπιν στη Μεσόγειο".

Ο Μακρόν τάχθηκε επίσης υπέρ "της δυνατότητας να οργανωθεί ο επαναπατρισμός" των μεταναστών και ανακοίνωσε ότι για τον σκοπό αυτό θα συνεργαστεί με κάθε χώρα ξεχωριστά.

Ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο επέμεινε από την πλευρά του ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης "δεν θα λυθεί παρά μόνο με την ανάπτυξη" των χωρών της Αφρικής. "Το ουσιαστικό πρόβλημα θα παραμείνει η ανάπτυξη (...) χρειάζονται πόροι", τόνισε.

Ο Ντεμπί επανέλαβε επίσης ότι είναι αναγκαίο να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη, τη χώρα απ' όπου περνούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, στην πορεία τους προς την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ