ΚΟΣΜΟΣ

Γκάμπριελ: Κίνδυνος να υπάρξει νέα «εποχή παγετώνων» στις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ - Δύσης

Γκάμπριελ: Κίνδυνος να υπάρξει νέα «εποχή παγετώνων» στις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ - Δύσης
REUTERS/Mike Theiler

Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Ουάσινγκτον. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Γκάμπριελ αναφέρθηκε στις νέες αμερικανικές κυρώσεις προς την Ρωσία δηλώνοντας πως Γερμανία και η Ευρώπη επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις αυτές δεν θα οδηγήσουν σε μια νέα «εποχή των παγετώνων» στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Παράλληλα όμως, χαιρέτισε το ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε στον συντονισμό με τους συμμάχους των ΗΠΑ όσον αφορά την λήψη περαιτέρω μέτρων.

«Εμείς ως Ευρωπαίοι έχουμε έντονες ανησυχίες ότι αυτή η κατάσταση θα έχει αθέλητες συνέπειες για την Ευρώπη. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με την Ρωσία, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας», επισήμανε ο Γκάμπριελ.

Ο πρόεδρος Τραμπ αυτό τον μήνα ενέκρινε την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και για την ρωσική επέμβαση – σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών – στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, κατηγορία που η Μόσχα αρνείται.

2017 08 29T130759Z 686055679 RC1A417C58C0 RTRMADP 3 USA GERMANY

(REUTERS/Mike Theiler)

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ επέκρινε την Ουάσιγκτον για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας πως τα νέα τιμωρητικά μέτρα εκθέτουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες, που συμμετέχουν σε ενεργειακά έργα με την Ρωσία, στον κίνδυνο να τους επιβληθούν πρόστιμα για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας.

Η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις κάλεσε μάλιστα την ΕΕ να προβεί σε αντίποινα ενάντια στις ΗΠΑ, στην περίπτωση που οι νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας οδηγήσουν στην επιβολή κυρώσεων ενάντια σε γερμανικές εταιρείες.

Ο Γκάμπριελ τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν ανησυχίες ότι οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα έχουν μόνο οικονομικές επιπτώσεις, αλλά μπορεί παράλληλα «να οδηγήσουν σε μια νέα εποχή των παγετώνων μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Δύσης».

2017 08 29T130110Z 2132917352 RC11DBD055E0 RTRMADP 3 USA GERMANY

(REUTERS/Mike Theiler)

Παρά τις ευρωπαϊκές ανησυχίες, ο Γκάμπριελ επέμεινε ότι η Μόσχα θα πρέπει να εκπληρώσει τον ρόλο της στην εφαρμογή της εύθραυστης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται σε ισχύ στην ανατολική Ουκρανία και περιλαμβάνει την απομάκρυνση των βαρέων όπλων.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο εκκίνησης για τη βελτίωση των σχέσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα ότι οι κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία θα αρθούν όταν η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία βελτιωθεί.

2017 08 29T132742Z 1519957632 RC15D8F1E310 RTRMADP 3 USA GERMANY

(REUTERS/Mike Theiler)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ